Lisa Nilsson om sorgen efter mamma Birgits bortgång

Lisa Nilsson

Lisa Nilsson är högaktuell i årets säsong av Så mycket bättre.
Artisten har ett tufft år bakom sig.
I somras dog hennes mamma och sorgeprocessen pågår fortfarande, inte minst nu när hennes urna satts i jorden.
Slå på ljud

Artisten Lisa Nilsson, 50, sjunger ofta om kärlek i hits som Himlen runt hörnet och Långsamt farväl. Nu är hon återigen aktuell i TV4:s succé Så mycket bättre med artistkollegor som bland andra Benjamin Ingrosso, 23, Plura Jonsson, 63, och Tommy Körberg, 72.

Lisa Nilsson var tidigare gift med musikern Henrik Janson som hon hade träffade på turné där han var gitarrist. År 1998 blev det bröllop och makarna köpte hus med egen musikstudio, turnerade och skrev två album ihop.

Men 2002 skilde de sig. Istället träffade Lisa en annan musiker, nämligen Niklas Medin, som skulle komma att bli pappa till hennes två döttrar Signe och Irma.

– Jag hade aldrig någonsin trott att jag skulle bli kär i honom! Det var lite överrumplande. Men vi var väl på något sätt utrensade och klara, redo för varandra, det kan jag se nu, har Lisa tidigare sagt till Expressen.

I slutet av 2015 gick de skilda vägar och idag lever de ett varannan-vecka-liv med barnen.

Sanningen om Så mycket bättre

Anledningen till att den folkkära artisten tackade ja till Så mycket bättre var faktiskt av ekonomiska skäl. När hon först fick frågan tackade hon nej eftersom hon haft intensiva jobb-år och en olycksdrabbad turné.

Våren och sommaren har utöver pandemin varit omskakande och chockerande på flera olika sätt för Lisa Nilsson.

Det började med att en ljudtekniker som hon haft ett långt och nära samarbete med plötsligt gick bort, precis innan hennes föreställning i Luleå. Och strax efter det avled hennes mamma Birgit efter att ha levt med Alzheimers sjukdom i över tio år.

Sorgearbetet har pågått sedan i somras och att Lisa Nilsson hade en stark relation till sin mamma är ingen hemlighet. På Mors dag förra året publicerade Lisa en vacker bild på henne tillsammans med sin mamma, som redan då hade blivit ganska mycket sämre av minnessjukdomen.

”Livets gång.. obarmhärtigt och vackert.. Idag fick jag lägga och natta min vackra mamma för första gången. Lirka i säng precis som med mina egna barn. Och sjunga samma sånger.. fast i ett rum där ord och tid upphört...”, skrev hon då på Instagram.

FÅ SVERIGES HETASTE NÖJESNYHETER FÖRST: Ladda ned nya Hänt-appen här!

Så mycket bättre-artisterna

Lisa Nilsson och andra artister i Så mycket bättre. FOTO: Karl Melander/TT

Sorgen över mammans bortgång

Nu är det höstlov och alltid när Lisa har barnen prioriterar hon bort allt som har med jobb att göra. Eftersom att umgås med hennes allra viktigaste personer i livet väger tyngst för henne. Nu har de tagit in på Hotel Diplomat i ett dygn och skålar in hösten. Vad de också skålar för är för barnens mormor., nu när hennes urna satts i jorden.

”Skål Stockholm! Nu tar barnen och jag höstlov med ett hotelldygn betalat av mammas enträgna sånginsatser.”, skriver artisten och fortsätter:

”Skål också för ett vidunderligt kvinnoliv. Idag kom mammas urna i jorden.Ytterligare ett steg i sorgeprocessen.”

FOTO: Thomas Karlsson/DN/TT

LÄS MER: Lisa Nilsson ville inte vara med i Så mycket bättre

LÄS MER: Följarna jublar över familjebilden på Danny Saucedo och Lisa Nilsson

SENASTE NYTT!