LÄS MER:Pernilla WahlgrenAlla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Så bor kändisarna
Festis marknadsföring banner

Lee Christiernsson möts av kritik – efter uttalandet: ”Så jävla sjukt”

21 mar, 2024 
lee christiernsson
Lee Christiernsson har gjort ett långt inlägg på Instagram om ett ämne som hon brinner om.
Men nu möts hon av massiv kritik.
”Hur vågar du?”, skriver en följare.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Lee Christiernsson om kärlekslivet: ”Härlig tuff tjej”Brand logo
Lee Christiernsson om kärlekslivet: ”Härlig tuff tjej”

Lee Christiernsson kom ut som transperson i ett nummer av QX i början av 2023.

När Hänt träffade Lee på Ria-galan några veckor efter avslöjandet sa hon att det varit fullt upp:

– Nu är det ju sju veckor sedan jag kom ut. Det har varit sju fantastiska veckor för mig, jag har fått så mycket hejarop och fått så mycket respekt tillbaka och folk önskar mig verkligen lycka till, sa Lee då till Hänt.

lee på qx
Lee Christiernsson med sällskap på årets QX-gala. Foto: Karin Törnblom / TT /

Lees uttalande om transvården skapar debatt

Sedan dess har mycket hänt. På Instagram har Lee tagit plattformen till hjälp för att nå ut till flera om viktiga ämnen. Nu senast har hon skrivit om transvården och hur lång tid det kan ta att få rätt hjälp. I inlägget jämför hon det hela med att genomgå en skilsmässa, då hon pratar om hur lång tid det tar att få genomgå en könskorrigering.

Annons

”Frågor kring transvården för både vuxna och barn står just nu i frontlinjen eller snarare skottlinjen mellan och i våra riksdagspartier. Vi väntar på en omröstning för en förändrad ”translagsstiftning” och vi väntar på att transvården ska bli nationellt högspecialiserad.Jag önskar därför skicka vidare två önskningar.

1. Låt inte rädslan att göra fel vara större än viljan att göra rätt, en demokratis yttersta mål borde väl ändå vara att prioritera medborgarnas hälsa och frihet.

2. Sluta kalla människor som väljer detransition, omtransition för ”ångrarna”. Vi människor omvärderar ständigt saker i våra liv. Hälften av alla som gifter sig skiljer sig också, andra lovar sin ”gud” evig trohet men väljer senare i livet en annan väg. Alla strävar såklart efter att våra största beslut i livet ska bli så korrekta och kloka som möjligt när vi tar de, men vi kan omöjligt veta när eller om de besluten behöver omvärderas en dag. Jag har ännu aldrig hört någon som ska skilja sig beskriva beslutet som att personen har ”ångrat” sig efter tex 10 års äktenskap. Ordet ”ångra” har en negativ klang och ses i stora delar av värden som ett svaghetstecken. Att omvärdera sin situation och välja detransition är såklart jobbigt, men det är också mänskligt!”

Följarnas ilska efter uttalandet: ”Sjuk jämförelse”

Och det är just det lilla stycket där hon jämför det hela med skilsmässa som får många följare att se rött.

Annons

De skriver:

”Jämför du könskorrigering, oåterkalleliga hormoner och ingrepp som aldrig går att ändra...med skilsmässa. Du är på riktigt farlig för den unga generationen tjejer och killar.”

”Vuxna människor gör precis det dem mår bra av. Men det jag är rädd för är att vi kommer få en generation 16 åringar som tar förhastade beslut 😢. Är sååå viktig fråga att det måste bli rätt”.

”Folk som skiljer sig har nog inte blivit sterila eller har nog inte kroppsliga men för livet pga att de varit gifta. Ganska sjuk jämförelse.”

”Hur vågar du beskriva vad någon som detransitionerar går igenom och upplever? De flesta som gifter sig upplever nog inte att de blivit lurade av en statlig instans att ”äktenskap” skulle göra de friska och hela och absolut inte alls skada dem. De blev helt säkert inte heller rekommenderade att ta hormoner som sades vara ”sååå säkra såååå”.O du har problem med att andra definierar vem du är eller hur du lever? Så jävla sjukt.”

Möts av delad respons: ”Viktiga ord”

Det finns även många som bara ger glada hurra-rop och tycker att Lee formulerat sig bra.

”Ja! Mycket bra och väl formulerat. Jag skulle ju vilja påstå att jag "ångrar" att jag sedan födseln, av samhället blivit betraktad som man. Nu har jag efter allt för många år vågat acceptera mitt rätta jag och börjat rätta till det som blivit "fel", skriver en.

”Kloka och väldigt viktiga ord!”, skriver en annan.

Hänt har sökt Lee Christiernsson.

Annons