lasse stefanz

Lasse Sigfridsson förlorar rättstvisten mot Lasse Stefanz: "Besviken"

Lasse Sigfridsson, Lasse Stefanz

Den tidigare medlemmen i dansbandet Lasse Stafanz, Lasse Sigfridsson, förlorade nyligen en rättstvist mot bandet.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Ida Hallquist och Oscar Magnussons okända förflutna innan Idol – nu bekräftas det
0:46

Efter reklamen: Ida Hallquist och Oscar Magnussons okända förflutna innan Idol – nu bekräftas det

(0:46)

Slå på ljud

Det folkkära dansbandet Lasse Stefanz slog igenom stort på slutet av 60-talet. Till en början var de bara tre personer som frontade bandet, Hans Sigfridsson som spelade gitarr och saxofon, tvillingbrodern Lasse Sigfridsson som sjöng och spelade bas samt sångaren Olle Jönsson.

Senare anslöt även Christer Ericsson, Anders Pettersson och Gunnar Nilsson till gruppen.

Lasse Stefanz har haft stora framgångar sedan starten 1967 med dängor som Oh Julie, Nere på Söder och Det här är bara början.

Bandet medverkade i Melodifestivalen 2011 med bidraget En blick om någonting händer, som tyvärr inte tog sig vidare från deltävlingen.

Tvillingbröderna lämnar Lasse Stefanz efter 45 år

Strax efter bandets medverkan i Melodifestivalen meddelade Hasse att han skulle lämna bandet efter 45 år. Detta på grund av hans obotliga blodsjukdom, han hade fått starka mediciner och råddes vila.

Några veckor efter beskedet berättade Olle och Christer i en intervju med Aftonbladet att det inte betyder slutet för Lasse Stafanz, trots tvillingarnas avhopp.

– Vi har kommit fram till att bandet fortsätter även om han inte är med. Så länge det här går så fruktansvärt bra finns det ingen anledning att lägga ner. Det är inte heller hedersamt mot en kompis som varit med i många år att lägga ner om han blir sjuk, sa Christer till Aftonbladet då.

En kort tid efter lämnade även tvillingbrodern Lasse bandet.

Skivbolagsdirektören Bert Karlsson arbetade mycket med Lasse Stafanz under tiden och enligt honom är det inte konstigt att Lasse lämnar i samband med att Hasse tvingades göra det.

– Jag tror att tvillingarna hade en mycket nära relation. När den ene blev sjuk är det inte så konstigt att den andre också bestämde sig för att hoppa av. Dess­utom är det ett tufft jobb att åka omkring i parkerna, det är ofattbart att de stått ut så länge, sa han då.

I samband med att bröderna lämnat bandet tillkom Henrik Wallin och Joachim Svensson.

Lasse Sigfridssons stämning mot Lasse Stafanz

Strax efter att Lasse och bandet gick skilda vägar uppdagades stora konflikter inom bandet.

"Vi har försökt dra åt samma håll, men till sist kommer man till en punkt när samarbetssvårigheterna blir så stora att det bästa är att gå skilda vägar. Det är inte något vi har gjort med glatt hjärta." skriver de i ett pressmeddelande publicerat i KvP.

Lasse menar att han blev bestulen på sin karriär och att karriären tog slut utan att han ville det. Därefter fortsatte bråken som ska ha handlat om förlorade vänskapen och pengar. 2015 stämde Lasse bandet då han känner sig lurad på aktieutdelningen från Lasse Stefanz bolag LS Musik Holding AB där han fortfarande äger en femtedel av aktierna.

– Jag var ju med och grundade bandet och spelade med dem i 45 år. Det är klart att jag är besviken över det har gått så långt att jag behöver stämma dem för min rättmätiga del, berättade Lasse för Expressen 2015.

Lasse Sigfridsson förlorar tvisten mot dansbandet

Nu har det framkommit nya uppgifter i konflikten och under onsdagen publicerade Kristianstads tingsrätt ett pressmeddelande där det framkommer att Lasse har förlorat rättstvisten om ägarskapet av bandet.

Rätten har kommit fram till att övriga bandmedlemmar har haft rätt att utesluta Lasse på grund av bland annat samarbetsproblem och för att han har bedrivit konkurrerande verksamhet, i samband med hans solokarriär kort efter han lämnade Lasse Stefanz.

Enligt tingsrätten uteslöts Lasse från bandet i april 2014 och fick då knappt 100 000 kronor. Lasse å sin sida anser att hans bolag fortfarande är delägare av Lasse Stefanz – vilket tingsrätten inte håller med om.

FOTO: Karin Törnblom/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN