80-åriga Lasse Åbergs ödesbesked – efter svenska folkets frågor

Lasse Åberg

I år är det 40 år sedan den allra första Sällskapsresan visades på bio.
Det betyder också att Lasse Åberg firar 40 år som Stig-Helmer.
Efter svenska folkets frågor kommer nu den folkkära film-legendaren med ett nytt beslut angående fler filmer.

Lasse Åberg, 80, är mannen som ligger bakom de klassiska Sällskapsresan-filmerna. Det har gått 40 år sedan den första filmen hade premiär, alltså resan till Kanarieöarna. Den sågs av över 2,8 miljoner svenskar på bio och sedan dess har succén fortsatt. Under årens lopp har de sex filmerna som gjorts totalt setts utav över 9,5 miljoner människor.

Den sjätte och senaste filmen The Stig-Helmer Story kom ut 2011 och sågs av 420 000 besökare på bio. Åberg har tre filmer med på tiobästalistan över mest sedda svenska filmer på bio någonsin.

I programmet 40 år med Stig-Helmer- en störd nörds börd på TV4, fick tittarna ta del av ett fint samtal mellan Lasse Åberg och Stig-Helmer. Tittarna fick också möta några av de andra karaktärerna från filmerna som kommenterar hur de upplevde just Stig-Helmer.

Filmerna har tjänat in hundratals miljoner

Succén med sällskapsresorna har gjort Lasse Åberg till miljonär flera gånger om. Filmerna har tjänat in över 300 miljoner kronor och nu under jul- och nyårshelgen har de traditionsenligt visats på TV4.

Sällskapsresan

Den första Sällskapsresan spelades in 1980 på Gran canaria.

Foto: TT

Men den stora succén var absolut inte något som Lasse räknat med. I en intervju med Expressen har han nu berättat att han aldrig förstod att intresset kring filmerna om Stig-Helmer Olsson skulle bli så pass stort.

– Jag hade ingen uppfattning hur det skulle bli. Jag är bara glad att folk gick och tittade på filmerna, säger Lasse Åberg.

LÄS MER: Lasse Åberg om relationen med hustrun Inger

Men förutom hans stora talang när det kommer till film så är Lasse även konstnär, designer, musiker och en populär tv-profil.

I dag lägger han dock nästan all tid på sitt museum i Bålsta som invigdes 2002.

– Det finns alltid nåt att pyssla med, säger Lasse Åberg.

FÅ SVERIGES HETASTE NÖJESNYHETER FÖRST: Ladda ned nya Hänt-appen här!

Lasse Åbergs ödesbesked

Men nu kommer den folkkära film-legenden med ett besked som många svenskar velat ha svar på länge – blir det några fler filmer? Men till svenska folkets stora besvikelse är det nu slut med det. Det blir alltså inte någon sjunde film om Stig-Helmer och hans resglada gäng.

– De vanligaste frågorna jag har fått under alla år är om Musse Pigg och om jag kommer att göra någon ny film, säger Lasse Åberg.

Istället ska han fortsätta putsa på manuset till familjemusikalen Trazan & Banarne – Banankontakt. Den skulle egentligen redan haft premiär men har skjutits upp på grund av coronapandemin.

FOTO: Karin Törnblom/TT, Anders Holmström / TT

LÄS OCKSÅ: Lasse Åbergs sons okända karriär – Max Åberg gör succé

LÄS OCKSÅ: Barnens hårda krav på Lasse Åberg – avslöjar familjebeslutet