"White Lotus"-stjärnan om "Johan från Sverige"

"White Lotus"-stjärnan om "Johan från Sverige"

Aubrey Plazas kärleksäventyr med en svensk utbytesstudent var nära att filmatiseras. Arkivbild.

Chris Pizzello/AP/TT
"The White Lotus"-stjärnan Aubrey Plaza har en oväntad Sverigekoppling – en historia som var nära att filmatiseras av regissören Mike White.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

I en lång intervju med The New Yorker berättar skådespelaren att hennes första kärlek var en svensk utbytesstudent, Johan. Något bland annat Expressen har uppmärksammat.

Johan flyttade slutligen tillbaka till sitt hemland, och Plaza beskriver hur hon blev förkrossad.

– Jag kände "vi har ju inte ens gjort slut!" Så även senare i livet när en relation tog slut tänkte min hjärna "jag är fortfarande tillsammans med Johan, rent tekniskt", säger Aubrey Plaza till The New Yorker.

Tio år senare valde Plaza att åka till Sverige för att hitta honom. Uppdraget lyckades men i dag kallar hon tilltaget för "stalkervarning".

"Verkligen skruvat"

Första gången skådespelaren träffade regissören Mike White, som bland annat ligger bakom "White Lotus", berättade hon om Johan. Det visade sig att Mike White var väldigt intresserad av "stalkningshistorier" och erbjöd sig att skriva ett filmmanus om Plazas erfarenheter.

Tillsammans åkte de till Sverige.

– Vi åkte för att "stalka" min svenska utbytesstudent-pojkvän tillsammans. Det är en sann historia. Vi gjorde det, och vi kände knappt varandra, säger Plaza.

Väl där träffade de Johan. Regissören avvek snabbt från träffen, och skuggade paret i smyg.

– Det blev så många nivåer av "stalkning", han följde efter oss och tog bilder. Det var verkligen skruvat, säger hon.

Pandemin satte stopp

Mike White skrev ett filmmanus, som planerades att spelas in våren 2020 – men sedan kom pandemin och satte stopp. Projektet befann sig i ett förproduktionsstadie i Finland, när Mike White tvingades ta det sista flyget till USA innan gränserna stängdes. Sedan dess har projektet legat på is.

Under 2022 spelade Aubrey Plaza rollfiguren Harper i den andra säsongen av "The White Lotus".

FRÅN FÖRSTASIDAN