LÄS MER:Pernilla WahlgrenGift vid första ögonkastetSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Vikanders nya film får premiär i Cannes

13 apr, 2023 
TT Nyheter
Alicia Vikanders nya film "Firebrand" tävlar om Guldpalmen i Cannes. Arkivbild.
Stora namn som Ken Loach, Aki Kaurismäki, Wim Wenders och Wes Anderson tävlar om Guldpalmen på filmfestivalen i Cannes i år. Det gör även sex kvinnliga regissörer, däribland Jessica Hausner.
Dessutom gör Alicia Vikander huvudrollen i tävlingsfilmen "Firebrand".
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Cannesfestivalen har kritiserats för att vara konservativ och en klubb för inbördes beundran. I år verkar man därför ha tänkt om, skriver Variety, och nominerat så många som sex kvinnliga regissörer med filmer till Guldpalmen.

Det handlar om Alice Rohrwacher, Jessica Hausner, Catherine Breillat, Justine Triet, Ramata-Toulaye Sy och Kaouther Ben Hania, varav den sistnämnda tävlar med dokumentären “Les filles d’Olfa".

Även stora regissörsnamn som Ken Loach, Todd Haynes, Aki Karuismäki och Wes Anderson har chansen att ta hem Guldpalmen.

Svenska filmer lyser med sin frånvaro i det program som hittills har presenterats. Däremot spelar Alicia Vikander huvudrollen i en av tävlingsfilmerna. Hon gestaltar den engelske kungen Henrik VIII:s sjätte fru Catherine Parr i "Firebrand", i regi av Karim Aïnouz. Själva kungen spelas av Jude Law.

Festivalen öppnar den 16 maj med kostymdramat "Jeanne du Barry" med Johnny Depp i huvudrollen som den franske kungen Ludvig XV. Svenske regissören Ruben Östlund sitter som ordförande för juryn. I fjol tilldelades han Guldpalmen för "Triangle of sadness", som senare blev trefaldigt Oscarsnominerad.

Annons