Veckans film och serier – metoo i musikvärlden

Veckans film och serier – metoo i musikvärlden

Cate Blanchett i "Tár". Pressbild.

Florian Hoffmeister/Focus Features/UPI
Uppgång och fall i musikvärlden är temat den här veckan. I "Tár" spelar Cate Blanchett en kompromisslös dirigent, medan Fleetwods Macs turbulenta 70-tal känns igen i dramaserien "Daisy Jones & The Six" på Prime Video.
Här är veckans filmer och serier.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

FILMER (premiär: 3/3)

" Tár ".

Veckan före Oscarsgalan blir det svensk biopremiär för dramat som hyllats för Cate Blanchetts porträtt av det kompromisslösa geniet, som skadar alla som kommer i hennes väg. Enda skillnaden mot de kända fallen på senare år är att hon är en kvinna, vars fall från toppen blir djupt.

Många har beskrivit "Tár" som en film om metoo, men regissören Todd Field grumlar medvetet begreppen i en berättelse där det är svårt att hitta de enkla svaren på de svåra frågorna om makt och hur den utövas.

" En vacker dag...".

I den franska regissören Mia Hansen-Løves senaste drama spelar Léa Seydoux en ensamstående mamma som måste ta hand om sin dementa pappa. En dag träffar hon sin gamle vän Clément och inleder en romans.

" The inspection ".

Jeremy Pope har hyllats för sin gestaltning av Ellis, en homosexuell man som tar sin tillflykt från sin mamma till marinkåren. Men inte heller där blir en homosexuell man accepterad.

Övriga premiärer

"Marschen mot Rom".

Dramadokumentär av Mark Cousins om den fascistiske diktatorn Mussolinis väg till makten i 1920-talets Italien.

"Helt super".

Animerad norsk barnfilm om dotter till en superhjälte som förbereder sig för att ta över pappas uppdrag.

"Förfalskaren".

Tyskt drama om en ung man som under nazitiden inte bara är duktig på att förfalska dokument utan även sin egen identitet.

TV/STRÖMNING

" Daisy Jones & The Six " (3/3, Prime Video).

En av vårens allra mest uppmärksammade nya strömningsserier handlar om omåttliga framgångar och kaotiska relationer i ett rockband på 1970-talet. Vilket har fått många att tänka på Fleetwood Mac och Stevie Nicks. Elvis Presleys barnbarn Riley Keough, som har insyn i rocklivets baksida, spelar huvudrollen

" Strandhotellet " (7/3, Viaplay).

Camilla Läckberg är Sveriges kanske mest produktiva författare. Efter alla böcker och tv-såpan "Lyckoviken" kommer nästa tv-serie av henne: ett drama om klass, kärlek och mord. Samuel Fröler, Marianne Mörck och Sofia Karemyr (känd från "Älska mig") spelar huvudrollerna.

Övriga premiärer

"Perry Mason" (7/3, HBO Max).

Den andra säsongen med den berömda försvarsadvokaten utspelas i 1930-talets Los Angeles.

"Rain dogs" (7/3, HBO Max).

Komikern Daisy May Cooper spelar en fattig ensamstående mamma som försöker få livet att gå ihop. Hyllade manusförfattaren Cash Carraway ligger bakom denna moderna arbetarklasskildring.

FRÅN FÖRSTASIDAN