Veckans film och serier - "Andra akten" och "Kungen"

Veckans film och serier - "Andra akten" och "Kungen"

Rolf Lassgård och Lena Olin filmar ihop i "Andra akten". Pressbild.

Niklas Maupoix/Nordisk Film
Kärlek på äldre dar och kungens väg till tronen är temat för veckans två stora svenska filmer, "Andra akten" och "Kungen".
Dessutom kommer Star Wars-serien "The Mandalorian" tillbaka med en tredje säsong.
Här är veckans filmer och serier.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

FILMER (premiär 24/2)

" Andra akten ".

Med "Andra akten" menas i det här fallet livet efter den lamslående stroke som den uppburne skådespelaren Harald (Rolf Lassgård) drabbas av. Till sin hjälp får han sköterskan Eva (Lena Olin) som har sitt eget känslomässiga bagage i form av en skilsmässa och en kommande pensionering. Tycke uppstår, så småningom.

Rolf Lassgård och Lena Olin, som båda är 67, har trots långa framgångsrika karriärer aldrig spelat mot varandra och gör här "debut" ihop i Mårten Klingbergs romantiska film.

" Kungen ".

Karin af Klintberg följer Carl XVI Gustaf, men han är inte så sugen på att berätta om sitt liv. Fast den prisade dokumentärfilmaren tecknar ändå ett porträtt som främst handlar om monarkens väg till tronen 1973, vid 27 års ålder. Det handlar om en faderlös pojke som snart måste växa upp och får kämpa i skolan.

" Creed III " (premiär 1/3).

I den nionde filmen i "Rocky"-världen och den tredje med Michael B Jordan som Donnie Creed kretsar handlingen kring en barndomsvän (Jonathan Majors, som även syns i senaste Ant-Man-filmen) till Creed som kommer ut ur fängelse. Creed ger sin gamle vän en ny chans, men deras relation skaver.

Övriga premiärer:

"Empire of light".

Sam Mendes regisserar Olivia Colman i ett romantiskt drama som också är en hyllning till filmens magiska påverkan på folk.

"RMN – Kall vinter".

Den hyllade rumänske regissören Cristian Mungius film skildrar rasmotsättningar i Transsylvanien där ungrare och rumäner samsas.

"Missing".

Handlingen utspelas helt på dataskärmar i den här thrillern där en dotter (Storm Reid) desperat letar efter sin försvunna mamma (Nia Long).

"No bears"

Den iranske regissören Jafar Panahi har återkommande fängslats och hindrats filma av regimen. Här spelar han sig själv, en regissör som försöker regissera en filminspelning på distans.

TV/STRÖMNING

" The Mandalorian " (1/3, Disney+).

Efter "The last of us" är Pedro Pascal tillbaka i sin andra succéserie, som titelfiguren i Star Wars-spinoffen. Men det är lite förvirrande med alla Star Wars-serier. Försvann inte favoriten Grogu ur serien efter andra säsongen? Jo, fast nu är den gulliga figuren tillbaka efter att handlingen fortsatt i "The book of Boba Fett"-serien" mellan säsong 2 och 3 av "The Mandalorian".

" The consultant " (24/2, Prime Video).

Christoph Waltz spelar managementkonsulten från helvetet i den här mörka komediserien om ett spelföretag som vänds upp och ner när konsulten får ta över sedan den tidigare vd:n hittats död på kontoret. Svenska regissören Charlotte Brändström ligger bakom flera avsnitt.

"Liasion" (24/2, Apple TV+).

Vincent Cassel och Eva Green spelar hemliga agenter som bekämpar internationella cyberattacker, vilket kompliceras av att de tidigare var ett par.

"Förhöret" (26/2, Viaplay).

Tredje och sista säsongen av det nordiska kriminaldramat och nu ska sanningen fram, vem mördade arvtagerskan Christina?

"Abbott Elementary" (1/3, Disney+).

Komediserien om livet på en skola har hyllats och fått priser i USA, men inte riktigt fått fäste här. Nu kommer säsong 2 till Sverige.

FRÅN FÖRSTASIDAN