LÄS MER:Pernilla WahlgrenAlla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Så bor kändisarna
Festis marknadsföring banner

Veckans film och serier – älskad sjöjungfru tillbaka

24 maj, 2023 
TT Nyheter
Halle Bailey som Ariel i Disneys "Den lilla sjöjungfrun". Pressbild.
En av Disneys allra mest klassiska figurer är tillbaka när "Den lilla sjöjungfrun" görs i ny version. Det är veckans höjdpunkt på bio.
Här är veckans filmer och serier.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

FILMER (premiär 26/5).

"Den lilla sjöjungfrun" är en av Disneys stora animerade klassiker, från början skapad av HC Andersen. Nu har den gjorts om av regissören Rob Marshall i en spelfilmsversion, som nästan ser tecknad ut tack vare alla påkostade datoranimerade effekter.

Nya stjärnan Halle Bailey spelar sjöjungfrun Ariel, som inget hellre vill än att bli mänsklig. Havshäxan Ursula (Melissa McCarthy) kan hjälpa henne, men priset blir högt.

Grabbiga komikern Bert Kreischer slog igenom tack vara sociala medier med sin virala ståuppmonolog om hur han "hjälpte" maffian att råna ett tåg i 90-talets Ryssland. Den här actionkomedin "följer upp" händelserna 23 år senare. "Luke Skywalker", det vill säga Mark Hamill, har en biroll i filmen.

Övriga premiärer:

"Natten till den 12:e".

Franskt mordmysterium av Dominik Moll som utsågs till årets film på den franska Lumièregalan.

Annons

"Rökning orsakar hosta".

Stjärnspäckad (fransktalande stjärnor, vill säga) splattersketchkavalkad av den franske regissören Quentin Dupieux.

TV/STRÖMNING

" Älskade Samir " (26/5, SVT Play).

En dag när Samir kommer hem från universitetet är lägenheten halvtom. Samirs (Amed Bozan) sambo Nasrin (Nina Rashid) har lämnat honom efter tio år tillsammans och hans tillvaro rasar samman. Med hjälp av sin brokiga kurdiska familj försöker Samir gå vidare i livet, men tvingas också flytta ihop med sin hopplöse kusin för att klara hyran.

Artisten Dilba Demirbag gör skådespelardebut i tv, som Samirs mamma, i den här dramakomedin som kommer till "linjär-tv" och SVT1 först den 25 juni.

" Morden i Barking " (31/5, SVT Play).

Stephen Merchant är mest känd för att han var med och skapade "The office" tillsammans med Ricky Gervais. Här dyker han upp i en minst sagt annan roll, som mördare och våldtäktsman. Den här brittiska miniserien bygger på verkliga fall och tar sin början när flera homosexuella män hittas döda under oklara omständigheter.

Annons

The swarm ” (28/5, Viaplay).

Svenske skådespelaren Alexander Karim spelar en av huvudrollerna, som forskaren Sigur Johanson, i den här internationella tv-serien baserad på författaren Frank Schätzings klimatactionthriller. Plötsligt verkar naturen få nog av mänsklighetens skövling av jordens resurser och slår tillbaka. Skaldjur blir giftiga, valar går till attack och vattnet gör folk sjuka.

" 100 years of Warner Bros " (25/5, HBO Max).

Det anrika filmbolaget Warner Bros fyller 100 år och firar med en dokumentärserie om sin historia i fyra delar, med massor av klassiska filmklipp. Serien skulle kunna ha varit glättig och tillrättalagd, eftersom den sänds på Warnerägda HBO Max, men den backar inte för att ta upp de mörkare sidorna i filmimperiets historia.

Övriga premiärer:

”The gryphon” (26/5, Prime Video).

Tysk storsatsning baserad på Wolfgang Hohlbein fantasyböcker om tre tonåringars kamp mot monster i 90-talets Tyskland.

”Sanditon” (27/5, SVT).

Tredje och avslutande delen av Jane Austen-baserad dramaserie om kärlek och intriger i kuststaden Sanditon i 1800-talets början.

Annons