Uje Brandelius fick första Hassepriset

Uje Brandelius fick första Hassepriset

Uje Brandelius har fått Hassepriset som delats ut för första gången. Arkivbild.

Claudio Bresciani/TT

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Musikern, sångaren, skådespelaren och journalisten Uje Brandelius, 51 år, har fått det första Hassepriset som på lördagen delades ut av Helsingborgs Dagblad.

Hassepriset är ett nationellt pris som årligen ska delas ut ”för en kulturgärning i Hans Alfredsons humanistiska anda”. Priset är 50 000 kronor och en statyett.

"Jag är så otroligt glad att få nämnas i samma mening som Hasse. Att vara rolig och att vara mänsklig och att vara lite politisk, allt det där samtidigt som Hasse var en mästare i, och som jag försöker göra. . . jag blir så himla glad att någon annan än jag har sett kopplingen mellan mig och Hasse Alfredson. Och stolt", sade Uje Brandelius vid utdelningen på Röda Kvarn i Helsingborg.

Juryns motivering lyder: "För djärva ord och absurda bilder som får familjens köksbord, miljonprogrammet och kärleken att glimma av magisk betongrealism. För ögonblick av potatis och fil och nya vinterstövlar och skäll av tandhygienist. För striden mot tiden – och en blick som gör leken och solidariteten till ett."

Hans Alfredson (1931–2017) var född i Malmö och växte upp i Helsingborg.

FRÅN FÖRSTASIDAN