LÄS MER:Alla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Irma Lehtosalo

Tysk storvinnare på Bafta – Östlund lottlös

19 feb, 2023 
TT Nyheter
Edward Berger prisades för regin av filmen "På västfronten intet nytt".
Storvinnaren på den brittiska Baftagalan blev filmatiseringen av "På västfronten intet nytt", som kammade hem sju kategorier.
Den svenske regissören Ruben Östlunds film "Triangle of sadness" blev dock helt utan priser.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Filmen var nominerad i kategorierna för bästa originalmanus och rollsättning, priser som i stället gick till Martin McDonagh för “The banshees of Inisherin” respektive Nikki Barrett och Denise Chamian för "Elvis", rapporterar Variety.

Även skådespelaren Dolly De Leon hade vinstchans, i kategorin bästa kvinnliga biroll för sin insats i just "Triangle of sadness". Där var det Kerry Condon som mottog pris för sin roll i “The banshees of Inisherin”.

Ytterligare en vinstchans med svenskkoppling fanns i kategorin som prisar den bästa debutfilmen av en brittisk manusförfattare, regissör eller producent. Där var den svenskfödda filmskaparen Marie Lidén nominerad för sin film "Electric malady", men det blev Charlotte Wells som prisades för filmen "Aftersun".

Priset för bästa film gick till Netflix tyska filmatisering av "På västfronten intet nytt", medan bästa kvinnliga och manliga huvudroll gick till Cate Blanchett för “Tár”, respektive Austin Butler för “Elvis”.

Den film som fick flest nomineringar var "På västfronten intet nytt", som fick 14 stycken. Det gör den till den en av de två icke engelskspråkiga filmer som fått flest Baftanomineringar genom tiderna – Ang Lees "Crouching tiger, hidden dragons" hade lika många år 2001.

Baftagalan arrangeras av den brittiska filmakademin.

Annons