"Turner levde på sin utstrålning"

"Turner levde på sin utstrålning"

Tina Turner har avlidit. Arkivbild.

Ng Han Guan/AP-TT
Sångerskan Tina Turner har avlidit, 83 år gammal.
Musikjournalisten Stefan Wermelin minns en "rivig" artist.
– Tina Turner levde på sin otroliga utstrålning och röst. Hon var rivig och visste hur en slipsten skulle dras, säger han till TT.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Tina Turner nådde toppen av sin karriär på 80-talet med flera stora hits, men var en världsartist redan under 60-talet.

– Hon tillhörde en av de absolut största i sångarbranschen och hade framför allt ett väldigt explosivt sätt att röra sig, inte minst med det stora barret hon hade på 80-talet. Hon satt inte bara ned vid ett piano, om man säger så, säger Stefan Wermelin.

"Speciell stil och röst"

Enligt honom var hon en särskilt skicklig sångerska i sin genre.

– Hon hade en väldigt speciell stil och röst. Många har försökt vara rockstjärna genom att gapa och skrika. Men hon kunde sjunga på riktigt.

Stefan Wermelin säger att Tina Turner banade väg för svarta artister i Sverige, i samband med sitt internationella genombrott.

– I många fall var svarta artister inte så gångbara, man ville mest ha vita kopior i Sverige, men hon lyckades göra ett genombrott och charma en ny publik.

– Hon blev väldigt stor både i England och Sverige.

"Enorm förebild"

Cecilia Kyllinge – sångerska och producent som i år turnerar runtom i Sverige med föreställningen "Tina – Simply the Best" – beskriver Tina Turner som ett "naturfenomen".

– Hon drev sin egen karriär och fattade sina egna beslut så jag tror hon var mycket av en förebild på det sättet, säger Cecilia Kyllinge till TT.

– Jag tror att hon har varit en enorm förebild för kvinnor i musikbranschen, när det kommer till att ta för sig, att vara sexig på ett kul sätt och ha roligt.

"En av pophistoriens stora"

Musikjournalisten Per Sinding-Larsen kallar Turner för "en av pophistoriens stora" på sitt Instagramkonto.

"Hennes arv lever vidare i både Beyonce och Rihanna. Och hennes sanslösa stämma - den kommer aldrig att tystna! Rest (och röst) in power", skriver han bland annat.

Även författaren och artisten Jonas Gardell hyllar sångerskan på Instagram.

"Tina Turner, jag såg dig på din avskedsföreställning i Madison Square Garden 1987. Sedan såg jag dig 30 år senare i Globen. Älskade att du höll dig kvar. Att du höll fast. I nöd och lust. Alltid din egen. Och att du till slut stod kvar. Som drottning. Simply the best!", skriver Jonas Gardell.

Tina Turner, som under senare delen av sitt liv blev schweizisk medborgare, avled i sitt hem utanför Zürich efter en längre tids sjukdom.

FRÅN FÖRSTASIDAN