Trippel glädje på Årets bild

Trippel glädje på Årets bild

När kriget bröt ut i Ukraina mobiliserades alla män mellan 18 och 60 år. I det fotografi som utsetts till årets bild skildrar Eddy van Wessel ett av många farväl mellan älskande par på tågstationer runt om i landet. Pressbild.

Eddy van Wessel
Juryn lyfter fram hans starka människorättspatos och kompromisslösa vilja. Eddy van Wessel från Svenska Dagbladet får de tyngsta priserna på prisgalan för Årets bild.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Tillsammans med reportern Mustafa Can har Eddy van Wessel i SvD skildrat kriget i Ukraina så att läsarna både känner och begriper.

På prisgalan för Årets bild 2022 tilldelades han inte bara priset för årets bild och årets nyhetsreportage utrikes utan utsågs även till årets fotograf. I juryns motivering framhålls hans förmåga att konkret beskriva händelser samtidigt som hans bildjournalistik förmedlar starka känslor: "Han visar på ett starkt människorättspatos och en kompromisslös vilja att ge en röst åt de mest utsatta".

Hederspriset går till Anna Clarén som i många år har uppmärksammats för sina skildringar av familjen och nära relationer. I vår är hon aktuell med sin sjunde fotobok, "Need to be needed", om människans behov av att vara en del av ett sammanhang.

För årets berättelse står SVT-teamet Niclas Berglund, Elin Jönsson (reporter) och Linda Hörnqvist (redigerare), som gjort dokumentären "Tåget mellan liv och död", också den om krigets Ukraina.

Årets porträttbild visar Centerpartiets tidigare partiledare Annie Lööf i ett dramatiskt skuggspel, tagen av TT:s fotograf Tim Aro, i en paus under rättegången om terrordådet i Almedalen.

FRÅN FÖRSTASIDAN