Theoz specialträning: Sjunger på löpband

Theoz specialträning: Sjunger på löpband

Theoz tävlar med låten "Mer av dig". "Det är verkligen en upptempolåt som sätter sig på folks huvuden", säger han.

Claudio Bresciani/TT
Theodor "Theoz" Haraldsson sjunger en så svår låt att han har fått ligga i specialträning inför lördagens delfinal.
– Det blir väldigt jobbigt för rösten, säger han.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

När 17-årige Theoz kliver upp på scenen gör han det i sin egen hemstad Linköping.

– Det känns ändå lite sjukt att få representera sin egen stad och så känns det jättebra att få avsluta deltävlingen här. Jag har ju bott här hela mitt liv, så det känns väldigt stort, säger han.

Men någon speciell hemmafördel tror han inte på.

– Jag kommer nog att få en del stöd från Linköpingsborna och jag har mycket släkt, vänner och familj som kommer och kollar, men jag vet inte om det kommer att ha någon speciell betydelse i tävlingen.

Låten "Mer av dig" är svår att sjunga, förklarar han. Att framföra den samtidigt som han dansar så mycket är jobbigt för rösten. Inför tävlingen har han legat i hårdträning för att hålla uppe konditionen.

– Jag har faktiskt sprungit på löpband och sjungit. Som tur är har vi ett gym hemma som man kan boka privat, säger han.

"Det haltar lite"

Uje Brandelius som sjunger sitt bidrag "Grytan" hade problem under fredagens repetitioner. Den 51-årige Doktor Kosmos-sångaren och Guldbaggevinnaren Brandelius har nästan tappat rösten.

– Det haltar lite just nu, men vi kommer att lösa det här. Jag är inte orolig, säger han med raspig stämma vid dagens pressträff.

Under repet vilar han stämbanden och övar mest själva numret. Man hoppas kunna lösa situationen med hjälp av mediciner och en inkallad röstcoach.

– Jag ska framföra den här låtjäveln, säger han.

18-åriga Maria Sur från Ukraina rankas av spelbolagen som en av hela tävlingens storfavoriter. Men än så länge har hon inte tävlat, och nu skulle hon helst slipa på det mesta i sitt framträdande.

– Jag skulle vilja förbättra allt. Ljuset, och min egen känsla på scen. Jag har inte så mycket erfarenhet av tv-kamerorna. Men det är så intressant att få vara med om det här, säger hon.

"Vill bara upp och sjunga"

Samtidigt försöker hon låta bli att bli för distraherad och riktar in sig på att vila så mycket som möjligt och att koncentrera sig på sitt nummer.

– Jag försöker ta ett djupt andetag och bara fokusera på mitt framträdande och inte tänka för mycket på allt annat runt omkring. Jag vill bara gå upp på scenen och sjunga bra, säger hon.

Jordbro-kvintetten Panetoz har åkt till Linköping med såväl bidraget "On my way" som en bra känsla i bagaget.

– Det känns underbart. Känslan är total och vi är på topp. Vi känner oss redo och vi känner att lördagen måste komma nu, säger Pa Modou Badjie och får medhåll av sina bandkollegor.

Gruppen har varit med i Melodifestivalen två gånger tidigare. Johan Hirvi tycker att den här gången känns bäst hittills.

– Man är ju inte lika orolig för saker och man vet precis allt som ska hända och man vet förloppet. Man kan vara lite mer avslappnad och det är inte samma nerver från första dagen, säger han.

FRÅN FÖRSTASIDAN