Tecknare oroar sig för AI

Tecknare oroar sig för AI

Tecknare och illustratörer oroar sig för att AI ska påverka deras yrke. Arkivbild.

Janerik Henriksson/TT
AI kommer att försämra upphovsrätten och påverka möjligheterna att ta betalt – det tror många visuella kreatörer, enligt en ny enkät.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Utvecklingen inom AI kommer att påverka hela situationen för kreativt skapande. Det förutspår i alla fall fler än hälften av de 370 yrkesutövare som har svarat på en enkät om AI av Svenska Tecknare, en fackförening för illustratörer och grafiska formgivare.

"Det är en klart övervägande dyster bild som visuella kreatörer målar upp", säger ordförande Josefine Engström i ett pressmeddelande.

64 procent tror att statusen för yrkeskåren kommer att försämras och 60 procent tror att AI kommer att påverka deras möjligheter att ta betalt. En majoritet tror att upphovsrätten kommer att bli lidande.

Närmare 90 procent uppger också att deras bilder går att hitta genom sökmotorer på nätet – och sådana bilder är en viktig källa när AI tränas upp. Över 70 procent är negativa till att bilderna används i det syftet utan upphovspersonens medgivande. Däremot är de mer positiva om de skulle få betalt för användandet.

Även om AI upplevs som ett hot vill många också lära sig mer om tekniken.

"Det positiva är ändå att vi ser ett ökat intresse för bildskapande och att det sätter ljuset på upphovsrätten som behöver stärkas", säger Josefine Engström.

FRÅN FÖRSTASIDAN