LÄS MER:Pernilla WahlgrenGift vid första ögonkastetSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1
Festis marknadsföring banner

Taxifilm gav 93-årig filmstjärna livslust

03 maj, 2023 
TT Nyheter
"Madeleine och taxichauffören" handlar om vänskapen som uppstår mellan den pratglada Madeleine (Line Renaud) och en butter taxichaufför (Dany Boon). Pressbild.
En taxiresa i Paris blir en tripp längs med minnets aveny i filmen "Madeleine och taxichauffören". Men stadens gator bär inte bara på ljusa minnen för den pratglada damen som är på väg till ålderdomshemmet.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

"Taxi driver", "Taxi Teheran" och "Taxi"-serien – filmhistorien är full av filmer som utspelas i en taxi. Det senaste tillskottet är "Madeleine och taxichauffören". Filmen, som handlar om en butter taxichaufför (Dany Boon) som ska köra den åldrade Madeleine (Line Renaud) till ett ålderdomshem, börjar i dur men rör sig mot moll.

– Vi berättar en mörk och tragisk historia, men vi gör det med ett leende, säger regissören Christian Carion till TT.

Madeleine ber chauffören att ta vägen förbi olika ställen som har betytt mycket för henne. Under resan börjar hon så småningom att berätta om sitt långa liv, om en make som misshandlade henne, om den gruvliga hämnd hon tog på honom och om konsekvenserna som detta medförde i det sena 1950-talets Frankrike.

En vilja att leva

Skådespelerskan Line Renaud var vid inspelningen 93 år gammal och rollen som Madeleine skrevs med henne i åtanke. Christian Carion berättar att hon och Dany Boon kände varandra sedan tidigare och att det var en fröjd att se dem jobba ihop.

Annons

– Hon fick ta det lugnt på förmiddagarna, då filmade vi tillbakablickarna. Sedan kom hon vid lunch, vi tog en öl ihop och därefter filmade vi, säger han och fortsätter:

– Visst, hon är gammal, men att göra filmen gav henne en sådan energi, en vilja att leva och inte sitta hemma.

"Jag hatar Paris"

Det är lätt att tro att man verkligen filmade inne i en taxi ute på gatorna i Paris, men så var det inte. Inspelningen skedde för enkelhetens skull i en studio.

– - Det hade varit en mardröm att film i Paris på dagtid. Jag älskar Paris på nätterna, men jag hatar Paris på dagarna, säger Christian Carion, som själv bor i Lyon.

Det finns som sagt gott om filmer som helt eller delvis utspelas i en taxi. Christian Carion har dock låtit sig inspireras av Steven Spielbergs gamla roadthriller "Duellen".

– Sättet som han filmade killen i bilen på… den filmen är ett mästerverk. Men ja, det finns många taxifilmer. Man borde kanske ha en hel festival på temat.

Annons