TRENDAR JUST NU!Alla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Irma Lehtosalo

SVT:s nya dramasatsning vill utmana krimgenren

08 mar, 2023 
TT Nyheter
Malin Levanon och Nasir Dhagole spelar huvudrollerna i SVT:s nya serie ”Detektiven från Beledweyne".
En före detta åklagare får hjälp av en somalisk flykting att lösa brott. Det är premissen i SVT:s nya dramasatsning "Detektiven från Beledweyne".
– Det är ett minfält att bara prata om det här, men jag tycker att vi landar på en skön nivå, säger huvudrollsinnehavaren Malin Levanon.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

"Detektiven från Beledweyne" är en serie i sex delar som handlar om Tilda Renström, en före detta åklagare som fått sparken och därför förpassats till att bli handläggare på Migrationsverket. På ett flyktingförvar träffar hon "24:an", en asylsökande man från Somalia, som tidigare arbetat som polis.

När en flicka försvinner i närheten av flyktingförvaret inser Tilda att "24:an", som hon precis ska utvisa, är ett polisiärt geni och har en knivskarp blick för brott och ledtrådar. Tilda tar då hjälp av honom och tillsammans börjar de inofficiellt att arbeta med utredningen.

– Det känns kul att använda krimgenren till att göra något annorlunda, något som utmanar genren. Vi kallar serien ett karaktärsdrivet krimdrama för det handlar mycket om två personers personliga utveckling och utmaningar vid sidan om själva brottsutredningarna, säger Aron Levander som skrivit manuset.

"Ett minfält att prata om"

"Detektiven från Beledweyne" är en serie som lyfter invandring och migration på ett sätt som enligt Malin Levanon är ovanligt på vita duken.

Annons

– Tonen som vi jobbat med har jag inte sett så mycket av i Sverige. Serien har ett tungt allvar i botten men den har en humoristisk ton som känns fräsch. Det är ett minfält att bara prata om ämnen som migration, men jag tycker att vi landar på en skön nivå, säger hon.

Nasir Dhagole, som spelar "24:an", kommer precis som sin rollfigur från Somalia och är i dag verksam inom teatern i Göteborg. Det här är hans första filmroll.

– Jag var jättenervös i början men så fort vi började filma blev det något spännande. Det är inte så enkelt att få en huvudroll i början. Jag hade nog tur, säger han och skrattar.

Regissören Zaida Bergroth är mer än nöjd med castingen.

– Han hade mycket erfarenhet av något som vi inte hade och vi kände att han har kunskap som vi behöver för att kunna göra den här serien. När det sedan visade sig att han var en naturbegåvning så kunde jag inte ha varit gladare, säger hon.

Annons

Spänning, drama och humor

Även om handlingen i grunden är allvarlig har tanken varit att hitta en balans mellan spänning, drama och humor.

– Det här är ett av de roligaste och svåraste projekten jag har gjort, då vi har balanserat dramat med de här komiska inslagen och det är bland det svåraste man kan göra som skådespelare, framför allt när det är allvar i grunden, säger Malin Levanon.

Serien är också aktuell ur ett samhällsperspektiv. Aron Levander berättar att de ville använda krimgenren för att säga något om dagens samhälle men också för att belysa migrationssystemet.

– I det fick jag sedan möjligheten att ta den klassiska mästerdetektiven- och assistent-dynamiken och vända den upp och ned vilket var ett tacksamt grepp för att få nya infallsvinklar på polisarbetet.

Han berättar att man ville lyfta fram de miljöer som "vanliga" svenskar inte ser så ofta samt vad konsekvenserna blir av den politik som förs i dag.

Annons

– Vår huvudkaraktär, "24:an", kallas för det för att han bor i rum 24 på det här flyktingförvaret. I de här systemen blir det väldigt lätt så att man reducerar individer till kvoter och siffror.

Både Malin Levanon och Nasir Dhagole hoppas att serien ska kunna öppna dörrar för vad man vågar producera inom filmbranschen.

– Serien har ingen politisk agenda men den visar människor och en värld man inte har sett tidigare. Jag har aldrig sett den här typen av huvudroll för en kvinna 40+ tidigare. Det ska bli oerhört spännande att se hur den landar hos publiken, säger Malin Levanon.

"Detektiven från Beledweyne" har premiär den 10 mars.

Annons