LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

"Svenskbidraget" från Cypern till final

11 maj, 2023 
TT Nyheter
Mycket pyroteknik avfyrades när Andrew Lambrou från Cypern framförde bidraget ”Break a broken heart”, skrivet av två svenskar.
Österrike, Albanien och svenskskrivna bidraget från Cypern går vidare och möter Loreen i finalen av Eurovision Song Contest.
Danmark och Island åker däremot ut ur tävlingen.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Även Estland, Belgien, Litauen, Polen, Australien, Armenien och Slovenien går vidare till final.

Cyperns Andrew Lambrou gick vidare till final med "Break a broken heart", skriven av svenskarna Jimmy "Joker" Thörnfeldt och Jimmy Jansson. Där möter de Loreens "Tattoo", en låt som de båda också varit med och skrivit.

Andrew Lambrou har cypriotiskt påbrå men har växt upp i Australien. Under presskonferensen fick han frågan om det är ett medvetet drag att framträda barfota i Eurovision, eftersom det visat sig vara ett vinnande koncept för Loreen.

– Det var faktiskt inte planen från början. En i teamet föreslog att jag skulle vara barfota så jag testade och kände mig lite som en ninja. Men nu gillar jag det, jag känner mig som ett med scenen, säger Lambrou.

Under samma presskonferens fick Polens Blanka frågor om kritiken mot hennes bidrag "Solo". Låten har blivit föremål för diskussion i hemlandet då många anser att omröstningen hos tv-bolaget som sänder uttagningen till Eurovision varit riggad till hennes fördel.

Annons

– Jag vill tacka alla hatare, de motiverade mig verkligen att göra bättre ifrån mig och jag hoppas att jag kan göra mitt land stolt i finalen, sade den polska sångerskan.

Det var eld och lava som genomsyrade den andra semifinalen av Eurovision Song Contest.

En rumänsk sångare i rosa shorts fick bringan insmord av sot och nämnde Lambrou sjöng omringad av eldflammor som släcktes av konstgjort regn. Allt var med andra ord som vanligt i Eurovisionvärlden.

I den ena mellanakten sjöng ukrainska sångerskan Mariya Yaremchuk, rapparen Otoy och Ukrainas Junior Eurovision-representant Zlata Dziunka tillsammans ett medley av låtar ur den ukrainska musikhistorien.

Dragshow och spöken

Nästa mellanakt inleddes med att programledarna Alesha Dixon, Hannah Waddingham och Julia Sanina avfyrade "drottningmaskinen" och väckte tre dragshowartister till liv. I en färgsprakande show med dansare framfördes ett kärleksbudskap med låtar som En Vogues "Free your mind".

Annons

Det österrikiska bidraget “Who the hell is Edgar" framfördes av duon Teya & Salena och har varit favorit att gå vidare till final. Texten handlar om att bli besatt av den gamle författaren Edgar Allan Poe och börja skriva skräckromaner för att få hans postuma uppmärksamhet.

Danskt fiasko

Den 25-årige Reiley från Färöarna lyckades dock inte charma tv-tittarna och gick inte vidare till finalen. Det gjorde inte heller Islands Diljá med låten “Power“.

Ukraina skickar i år funkiga electroduon Tvorchi med bidraget "Heart of steel". De är redan direktkvalificerade till finalen och det är även brittiska Mae Muller med "I wrote a song" och Spaniens Blanca Paloma med "Eaea", som alla presenterades under kvällens semifinal.

Annons