LÄS MER:Pernilla WahlgrenAlla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Så bor kändisarna
Festis marknadsföring banner

Svenska Embracer omsätter miljoner i Ryssland

11 jul, 2023 
TT Nyheter
En ny granskning från Sveriges radio visar att spelutvecklaren Embracer gör miljonvinster genom sina ryska bolag. I bild Lars Wingefors, Vd (mitten) och CFO & vice VD Johan Ekström (höger). Arkivbild
Det svenska gamingföretaget Embracer Group – som förra året köpte spelrättigheterna till "Sagan om ringen" för miljardbelopp – omsätter 350 miljoner kronor genom fyra bolag baserade i Ryssland. Detta enligt P4 Värmland som grävt fram uppgifter från den ryska skattemyndigheten.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

De ryska bolagen har ökat sin omsättning under krigsåret 2022, och har enligt samma SR-rapport dubbelt så många anställda i Ryssland som i Sverige.

"Kommenterar inte pågående processer"

Spelkoncernen som är baserad i Karlstad har tackat nej till Sverige Radios intervjuförfrågningar men har skickat ett mejl till P4 Värmland:

"Vi kommenterar inte tidigare och pågående processer kring avyttring, flytt eller nedstängning av verksamheter i Ryssland förrän sådana eventuellt är slutförda. Att avyttra eller flytta verksamheter är mycket komplext och kan exempelvis innebära försämrat säkerhetsläge eller repressalier för anställda eller deras anhöriga".

Embracer Group har varit i blåsväder tidigare. 2022 kritiserades de exempelvis för sina affärer med den saudiske prinsen Mohammad bin Salman som är styrelseordförande i SGG, och har investerat i aktier hos den värmländska spelutvecklaren som även äger rättigheterna till "Tomb Raider"-serien.

Annons

"Begränsad vinst"

I sitt mejl till P4 Värmland skriver spelföretaget vidare att:

"De ryska dotterbolagen är så kallade kostnadsställen som bedriver utvecklingsarbete åt bolag i andra länder. Omsättningen i de ryska bolagen beror därmed inte på försäljning i Ryssland utan rapporteras som koncernintern sådan. Prissättningen mellan koncernbolagen regleras av internprissättningsavtal och är armlängdsmässig i enlighet med gällande rätt, skatteavtal och OECDs riktlinjer. Det innebär för Embracers del begränsad vinst i de ryska bolagen och därmed även begränsad inkomstskatt i Ryssland."

Embracer svarar även att företaget agerat enligt sanktioner mot Ryssland sedan de infördes och att de "fördömer Rysslands brutala anfallskrig mot Ukraina".

Annons