Sunak: Parthenonfrisen blir kvar i London

Sunak: Parthenonfrisen blir kvar i London

Grekland vill få tillbaka Parthenonskulpturerna från Storbritannien men möter motstånd från premiärminister Rishi Sunak. Arkivbild.

Matt Dunham/AP

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Grekland har länge försökt få tillbaka Parthenonskulpturerna från Storbritannien och enligt British museum har det sedan i början av året förts ”konstruktiva samtal” om frisen, som en gång i tiden prydde templet på Akropolisklippan i Aten.

Nu har dock premiärminister Rishi Sunak satt ner foten och säger att han kommer att arbeta för att marmorskulpturerna ska stanna kvar i Storbritannien, rapporterar Dagens Nyheter.

– Samlingen på British museum är skyddad enligt brittisk lag och så kommer det att vara även i fortsättningen, säger Rishi Sunak till The Guardian.

De 2 500 år gamla skulpturerna har ställts ut på British museum i London sedan 1832. I brittisk lag regleras vad landets museer får göra med sina antikviteter och där framgår bland annat att antikviteter bara får ges bort i väldigt speciella fall.

I mötena med den grekiska regeringen ska en lösning ha diskuterats där Grekland får ha Parthenonfrisen på lång-lån i stället för att den återlämnas permanent, men inte heller det är ett alternativet för Sunaks regering, skriver The Guardian.

FRÅN FÖRSTASIDAN