LÄS MER:Pernilla WahlgrenGift vid första ögonkastetSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Strömningsprofil går till Kick – får miljard

17 jun, 2023 
TT Nyheter
En bild på Kicks förstasida som visar xQc:s första stream.
Kanadensiske Félix Lengyel – mer känd som xQc, adderar några nollor till sitt bankkonto. Han väljer att gå till Twitchkonkurrenten Kick och får ett minst sagt lukrativt kontrakt.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Félix Lengyels agent Ryan Morrison säger att kontraktet på två år är värt i runda slängar 70 miljoner dollar, men med olika möjligheter som kan göra det värt uppemot 100 miljoner dollar, drygt 1 miljard kronor.

– Det här är mer än de flesta professionella idrottare och megastjärnor. Det här är ett av de största avtalen i underhållningsvärlden, punkt, säger Morrison till The New York Times.

Affären kan jämföras med basketstjärnan LeBron James tvååriga förlängning med LA Lakers förra året, som rörde sig i samma prisklass.

Kraftig tillväxt

xQc har realityprogram och filmar sig själv spelande spel, och har omkring 11,8 miljoner följare.

"Kick låter mig försöka och göra saker som jag inte har kunnat tidigare", skriver Lengyel i ett uttalande, enligt tidningen.

Kick grundades förra året och marknadsför sig som en rival till Twitch som tar en lägre andel av sina användares potentiella inkomster. Tillväxten är kraftig – enligt egen utsago nådde man 1 miljon användare på drygt två månader.

Annons

Förutom den spektakulära affären är Kick samarbetspartner med F1-stallet Alfa Romeo. Vd Ed Craven säger till The New York Times att man i ett uppstartsskede är beredd att ta förluster.

Tekniska problem

Hela plattformen hade enligt Streamcharts 345 000 tittare som mest i början av juni. Lengyel kan som jämförelse ha flera miljoner tittare på sin Twitchkanal.

Att xQc:s flytt genast ledde till tekniska problem på Kick är kanske därför ingen jätteöverraskning, och hans första sändning var på sina håll svår att se för tittare. Enligt plattform hade fler än 50 gånger så många besökare som vanligt dykt upp i samband med premiären.

Vi "kommer att fixa det här snabbt", lovar Kick på Twitter.

Enligt agenten så är inte Lengyel bunden av ett exklusivitetsavtal, och kan komma att då och då publicera material på Tiktok, Youtube eller för den delen sin gamla Twitchkanal.

Annons