Stockholms stadsbibliotek kan stänga i tre år

Stockholms stadsbibliotek kan stänga i tre år

Stockholms Stadsbibliotek är i stort behov av renovering. Arkivbild.

Hasse Holmberg/TT
Den omfattande renoveringen av stadsbibliotekets lokaler vid Odenplan i Stockholm innebär att biblioteket stängs sommaren 2024 för att öppna först tre år senare, skriver Magasin K.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Stockholms Stadsbibliotek är ritat av Gunnar Asplund och invigdes 1928. Sedan 2017 är huset klassat som byggnadsminne. Upprustningen av det så kallade Asplundhuset har varit en långdragen historia.

2021 visade en utredning att de tekniska systemen hade en kvarstående livslängd på endast fyra år. Fastighetskontoret konstaterade bland annat att om inte elsystemet byts ut finns risker för brand. Även vattenledningar och avloppssystem behöver bytas ut.

– Omfattningen av renoveringen och upprustningen är så omfattande att det kommer vara väldigt svårt att bedriva verksamhet och säkerställa en bra arbetsmiljö, säger stadsbibliotekarie Daniel Forsman till magasinet.

Om den föreslagna tidplanen håller kommer verksamheten att minska i omfattning under hösten 2023 för att stänga helt under sommaren 2024. Först 2027 kan biblioteket öppna igen.

All inredning och alla böcker ska evakueras, men Daniel Forsman säger att det inte är klart med några ersättningslokaler ännu. Det ska dock inte vara aktuellt med några permitteringar under perioden.

FRÅN FÖRSTASIDAN