TRENDAR JUST NU!Alla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Irma Lehtosalo

Stockholm får ny kulturscen

14 mar, 2023 
TT Nyheter
Stockholm får en ny kulturscen med plats för 3|750 besökare i det ikoniska Banantemplet i Frihamnen.
I Banan-kompaniets byggnad i Frihamnen i Stockholm slår en ny kulturscen upp portarna i juni. B-K, som kulturinstitutionen ska kallas, har tre scener och plats för 3 750 besökare, vilket gör den Stockholms största kulturarena.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

AB Banan-kompaniets fastighet med sin kultförklarade skylt byggdes 1928 och trots att den var en ren logistikbyggnad kom den, tack vare sitt slottsliknande utseende, att kallas Banantemplet.

Nu renoveras den kulturskyddade byggnaden varsamt till att bli Stockholms största kulturscen för konserter, festivaler, klubbar och evenemang.

Satsningen blir en del av Kulturarenor, som sedan tidigare driver Trädgården, Fållan, Färgfabriken Evenemang, Eden och Under Bron i Stockholm.

"Vi känner oss hedrade att få förvalta arvet, att få vara delaktiga i omvandlingen av området och skapa en kulturdestination för Stockholm. Bananerna åker ut och kulturen åker in", säger Martin Lagerberg, vd och initiativtagare, i ett pressmeddelande.

Kulturarenan ska drivas av egna solceller och ett övergripande mål är att i så stor utsträckning som möjligt arbeta med återbruk under ombyggnaden.

Öppningen planeras i juni, men några kommande evenemang har ännu inte avslöjats. Verksamhetens inriktning beskrivs som "progressiv kultur med fokus på livemusik, klubbar och evenemang".

Annons