"Stenhård konkurrens" efter genrepet i Malmö

"Stenhård konkurrens" efter genrepet i Malmö

Mariette Hansson, med bidraget One Day vid genrepet inför Melodifestivalen 2023.

Johan Nilsson/TT
Glitter, tajt teknik och höga rena toner – under genrepet i Malmö gick det mesta som på räls.
Men konkurrensen om finalplatserna är hård, menar flera av artisterna efteråt.
– Det är stentufft, säger Mariette till TT.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Mariette intog till slut den scenramp hon tidigare känt en smula höjdskräck inför. Bygget är drygt tre meter högt och om hon tidigare har kämpat med höjden har hon nu även konkurrensen att tänka på.

– Det är ett otroligt stark deltävling. Nu är det bara att göra sitt bästa och hoppas på att man når fram, säger hon efteråt.

TT: Vem kommer att gilla just ditt bidrag bäst?

– Jag har ganska bred målgrupp, kanske 25–30-åringar och uppåt.

Hoppas barnen minns

16-åringen Kiana dansar i laserljus under uptempolåten "Where did you go", och Axel Schylström river av de höga tonerna i balladen "Gorgeous" utan hörbart darr på rösten. Varken debutanterna eller veteranerna rapporterar några stora missöden under fredagens genrep.

I fjärde deltävlingen finns onekligen något för alla – från etnopop och suggestiv rock. Det bidrag som fångar barnens jubel under fredagens genrep är Emil Henrohns glittriga schlager "Mera mera mera".

– Det känns så fint, för jag hoppas att barnen växer upp och minns det här så som jag minns de framträdanden jag såg när jag var liten. Jag tror att jag har gått på Melodifestivalen i Malmö fyra gånger under uppväxten. Jag älskade det, säger han efteråt.

Det blir möjligen några smärre korrigeringar av numret inför lördagen, medger musikalartisten.

– Jag är lite en perfektionist och jobbet slutar aldrig att vara ett jobb. Det är klart det finns saker att finslipa på, men det får bli i morgon.

Vill rösta på alla

Debutanterna Signe och Hjördis hyllar publiken – trots att den också fick dem att glömma en och annan kameravinkel underframförandet av drömska visan "Edelweiss".

– När det var publik - man blev så pepp! utbrister Hjördis och fortsätter:

– Man var så inne i folk här så man tappade bort vissa kameror och sådant som man skulle vara mer uppmärksam på.

– Publiken är så stöttande så det är lätt att fastna, fyller Signe i.

TT: Vad säger ni om konkurrensen?

– Varje nummer vi ser är bara så bra. Alla är så duktiga, säger Hjördis.

– Om jag suttit hemma skulle jag ha röstat på alla, fyller Signe i.

"Vi måste ha med henne"

Men den stora överraskningen efter att bidragen framförts är Carola – som gör en slags comeback i Malmö – den stad där hon faktiskt vann Melodifestivalspublikens hjärta med låten "Främling" för 40 år sedan.

– Det är så otroligt stort, så vi kunde inte negligera det. Utan vi måste ha med henne, säger Melodifestivalens projektledare Anders Wistbacka.

Debutanten Emil Henrohn säger att när han såg Carolas entré förstod han varför han inte mötte entusiasm vid presentationen av sitt nummer.

– Jag bad om att få firas ned från taket. De sade bara “Vi tar med oss det” och nu i kväll såg jag att hon som fick göra det. Men jag är jättenöjd som det är, säger han.

FRÅN FÖRSTASIDAN