LÄS MER:Pernilla WahlgrenGift vid första ögonkastetSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1
Festis marknadsföring banner

SR:s nya poddar: "Det blir en del heta ämnen"

19 mar, 2023 
TT Nyheter
Radiodramatikern och radioproducenten Louise Epstein gör en ny podd om hjärnans funktion och vad det innebär att vara människa i dag. Arkivbild.
Hur ser vi på möjligheten att styra kvaliteten på vår avkommas hjärna? Hur förhandlar man ner sin ränta?
Sveriges Radios nya poddsatsningar innehåller allt från handfasta ekonomitips till nyhetsfördjupningar, hjärnkunskap och en dramatisering av bygget av Sveriges dyraste sjukhus.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Sex nya poddar och fyra serier utgör Sveriges Radios nya poddsatsningar för våren.

– Den röda tråden är historia, folkbildning, journalistik och aktualitet, säger Caroline Pouron som är digital utbudsansvarig till TT.

Urvalet baseras på allmänhetens önskan att vilja utvecklas och lära sig något. En trend som enligt Pouron började 2021, och som ser ut att fortsätta.

– Det finns ett enormt intresse och sug efter poddar med publicistiskt innehåll, poddar som man kan lära sig något av. Folk vill utvecklas, de vill lära sig saker och det är ju kärnan i det vi gör. Det är vår expertis.

Louise Epstein

En av de nya poddarna, som Pouron tror kommer nå många är "I hjärnan på Louise Epstein". Den utforskar det psykiska måendet, hjärnans funktion och vad det innebär att vara människa i dag.

Med "i dag" menar radioprofilen Louise Epstein alla de valmöjligheter som uppstår när tekniken blir mer utvecklad.

– Hur mycket ska man testa sig för att få veta om man riskerar att få alzheimer? säger hon till TT.

Annons

Poddens utforskning av hjärna och ny teknik leder oundvikligen in på existentiella frågor, vilket Epstein omfamnar och tycker är poängen med podden.

– Ett avsnitt handlar om Elon Musks dröm om att koppla mikrodatorer till hjärnan. Vi tar reda på hur långt forskningen kommit? Kan man använda den här tekniken som någon sorts plastikkirurgi, fast för hjärnan. Är det här moraliskt försvarbart?

Nya Karolinska dramatiseras

Bygget av Nya Karolinska sjukhuset vill kanske en del av de insatta glömma. Nu blir det i stället en ny ljuddramaserie, "Nya Karolinska 2017", inspirerad av de verkliga händelserna kring bygget och omorganiseringen av Nya Karolinska sjukhuset.

Poddarna har premiär under våren.

Annons