LÄS MER:Pernilla WahlgrenAlla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Så bor kändisarna
Festis marknadsföring banner

Sommarturnén: Tomas Andersson Wij

09 jul, 2023 
TT Nyheter
Tomas Andersson Wij åker i sommar ut på turné runt om i Sverige. Arkivbild.
Musikern Tomas Andersson Wij är van vid sommarturnéer – han har spelat på vackra platser i sommarsverige i 20 års tid. Under åren har han lärt sig att skippa skräpmat och åker ingenstans utan sitt Jim Dunlop-plektrum.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

I fjol var Tomas Andersson Wij ute på turné med kollegan Mauro Scocco. I år ger han sig ut på vägarna själv.

– Sommarturnéerna brukar vara de längsta och härligaste. Jag gillar att förutsättningarna är så olika från kväll till kväll. Det är stadsfestival på lördagen och någon lada ute i spenaten på söndagen. Jag ändrar mycket i låtlistan, anpassar den efter stämningen.

TT: Var i Sverige spelar du allra helst?

– Jag har turnerat i princip varje sommar i över 20 år och kommer fortfarande till nya vackra platser. En favoritscen är Nicolai-ruinen i Visby. Bildgoogla så förstår du varför.

När Tomas Andersson Wij själv befunnit sig i publiken är Daniel Lanois i Stockholm 1993 och Thåström på festivalen Stockholm Music & Arts några av de konsertupplevelser han håller högst. Han beskriver dem som "knock out-upplevelser".

När han själv ger sig ut på turné klarar han sig inte utan hörlurar, sitt Jim Dunlop-plektrum och sömntabletterna. Men sömnen blir det ändå si och så med.

– Adrenalin är inte superbra för sömnen, säger han.

TT: Vad äter du helst på en turné?

– Försöker minimera skräpmaten. Det kryllar inte av bra restauranger längs vägarna i Sverige men om man kör lite omvägar går de att hitta. Vi brukar använda White Guide-appen.

TT: Vad är det första du gör när du kommer hem igen?

– Vattnar blommorna och somnar.

Annons