LÄS MER:Pernilla WahlgrenAlla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Så bor kändisarna
Festis marknadsföring banner

Snusmumriken tar plats i musikaliskt äventyr

08 jul, 2023 
TT Nyheter
Nästa år släpps det nya muminspelet, med Snusmumriken i huvudrollen. Pressbild.
Någonting stör harmonin i Mumindalen. Snusmumriken får med hjälp av musiken styra upp situationen i ett kommande spel.
– Vi har inspirerats av klassiska äventyrsspel som "Zelda", säger Are Sundnes vid Hyper Games.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Idén till ett muminspel väcktes när Are Sundnes läste Tove Janssons klassiker "Vem ska trösta knyttet?" för sin son.

– Jag har vuxit upp med Mumin, som de flesta skandinaver, men när jag läste den boken kände jag en konstigt stark koppling till berättelsen och den visuella stilen, säger han.

Han är grundare och vd för norska Hyper Games, och tog med sig tanken på Mumindalen tillbaka till medarbetarna.

– Vi blev snart förtjusta i idén att fokusera på Snusmumriken som huvudperson, och skapa ett spel utifrån hans personlighet. Så vi "pitchade" det för (rättighetsägarna) Moomin, planerade in ett möte och flög över till Helsingfors.

"Distinkt personlighet"

Snart var utvecklingen av "Snufkin – Melody of Moominvalley" – som den engelska titeln lyder – i gång. Spelet handlar om Snusmumriken som återvänder till Mumindalen där något inte står rätt till.

– Ljuden och harmonin finns inte längre där. Det handlar om att ta reda på vad som hänt och återställa Mumindalen, säger Sundnes.

Annons

Hyper Games har inspirerats av de äldre "Zelda"-spelen, men även nyare titlar som "Röki" och "A short hike". En av utmaningarna var hur Snusmumriken skulle fungera i ett spelsammanhang.

– Han har en väldigt distinkt personlighet. Han kan exempelvis inte samla mynt, för han bryr sig inte om sånt, säger Sundnes och fortsätter:

– Och han är inte våldsam, så du kan inte ha strider. Som figur har han många begränsningar, så mycket av utvecklingstiden har lagts på att komma på fina sätt att få spelet spännande inom hans begränsningar.

Överlistar Parkvakten

Lösningen blev att vända sig till det musikaliska. Med instrumenten kan Snusmumriken exempelvis få figurer att somna. Det blir pussel, men även smygande, när den något rebelliske mumriken ska överlista Parkvakten som skapat en massa parker med regler som Snusmumriken inte gillar.

– Vår vision är att göra ett spel som känns som något som Tove Jansson skulle kunna ha gjort, både spelmekaniskt och visuellt. Vi försöker inte direkt härma Tove Jansson, mer att det ska vara samma känsla, säger Are Sundnes.

Annons