LÄS MER:Pernilla WahlgrenAlla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Så bor kändisarna
Festis marknadsföring banner

Skärpta krav för Oscarsgalans finaste pris

22 jun, 2023 
TT Nyheter
Gänget bakom "Everything everywhere all at once" tar emot priset för bästa film vid Oscarsgalan tidigare i år.
Oscarsakademin skärper kraven på filmer som kan bli aktuella till galans finaste pris – bästa film.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Oscarsakademin tror på biografer. Därför skärps kraven på hur mycket och hur länge filmerna måste ha gått på bio om de ska kunna bli aktuella för den eftertraktade statyetten för bästa film.

Filmer kommer som tidigare behöva gå minst en vecka på bio i en av sex amerikanska storstäder. Men filmerna behöver från och med nästa år dessutom gå en extra vecka på minst tio av de femtio största marknaderna i USA, inom en och en halv månad från premiären.

"Vi hoppas att det här förlängda bioavtrycket kommer att öka filmers synlighet världen över och uppmuntra publiken att uppleva vår konstform i en biografmiljö", skriver vd Bill Kramer och ordföranden Janet Yang i ett gemensamt uttalande, och tillägger:

"Baserat på många samtal med branschpartner, så känner vi att den här utvecklingen gynnar såväl filmskapare som filmälskare".

Skärpningen är antagligen riktad mot strömningsjättar som Netflix, Apple och Amazon, men kan enligt The Los Angeles Time s snarare slå mot mindre oberoende filmskapare, som kraven kan bli kostsamma för.

Reglerna gäller dock bara för bästa film, övriga kategorier påverkas inte.

Annons