LÄS MER:Pernilla WahlgrenAlla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Så bor kändisarna
Festis marknadsföring banner

Skådespelarstrejk skjuts upp

01 jul, 2023 
TT Nyheter
Skådespelarfacket SAG-AFTRA har nu 12 dagar på sig att nå ett nytt arbetsavtal. Arkivbild.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Det blir ännu ingen strejk för det amerikanska skådespelarfacket SAG-AFTRA, och avtalsförhandlingar skjuts upp rapporterar The Guardian. I går fredag, den 30 juni, löpte fackmedlemmarnas avtal ut och en strejk väntade, men bara timmar innan midnatt togs ett beslut om förlängning.

Tidigare i juni röstade en övervägande majoritet, 98%, av de 65 000 medlemmarna i skådespelarfacket för strejkåtgärder ifall ett nytt avtal skulle misslyckas. Skådespelarna kräver bättre arbetsvillkor i form av bland annat högre löner för att möta inflationen och bättre skydd mot AI.

Den 27 juni i år lämnades ett internt brev till ledningen, signerat av omkring 400 skådespelare, där det krävdes hårdare tag i förhandlingarna. Blir det inget nytt avtal den 12 juli är en strejk fortfarande möjlig, och skådespelarna skulle då ansluta sig till de amerikanska manusförfattarnas strejk i fackföreningen Writers guild of America.

Det skulle då bli första gången två fackföreningar i branschen strejkade samtidigt på över sex decennier, vilket skulle ha enorma konsekvenser för film- och tv-produktion i USA.

Annons