TRENDAR JUST NU!Melinda JacobsAlla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastet

Sista journalisterna i Mariupol prisas igen

09 maj, 2023 
https://image.hant.se/image-9118290?imageId=9118290&width=1320&height=689
TT Nyheter
Tre AP-journalister som rapporterade från den belägrade ukrainska staden Mariupol förra året prisas med en Pulitzer. Bilden visar hur en rysk stridsvagn som beskjuter ett bostadshus i staden den 11 mars.
Under 20 dagar i fjol dokumenterade de döden och skräcken i den belägrade ukrainska hamnstaden. De tre AP-journalisterna var de enda reportrarna som fanns kvar i Mariupol. Nu tilldelas de årets prestigefulla Pulitzerpris.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Mstyslav Tjernov, Jevhen Maloletka och Vasylya Stepanenko rapporter och bilder, bland annat från attacken mot ett mödravårdssjukhus, bidrog till att omvärlden fick upp ögonen för vad som pågick inne i den av Ryssland belägrade staden och har redan prisats flera gånger.

Arbetsinsatsen, benämnd som "modig" av Pulitzerjuryn, inkluderade att i en tampong smuggla ut minneskort med bilder tagna av en ukrainsk läkare.

Jagade av soldater

På måndagen tilldelades de tre ukrainska journalisternas arbete, tillsammans med AP-redaktören Lori Hinnant i Paris, Pulitzerpriset i public service-kategorin.

– Med en bomb i taget ströp ryssarna elektriciteten, vattentillgången, tillgången på mat och sedan – vilket var mycket allvarligt – mobiltelefonnätet och tv- och radiotornet, berättade Tjernov i reportaget inifrån Mariupol.

Alla andra västmedier hade vid det laget lämnat den belägrade staden. Ryska styrkor ska ha varit ute efter dem – rapporteringen utgjorde en motvikt till den ryska desinformationen i början av anfallskriget.

Annons

Kamouflerade i vita sjukhuskläder evakuerades de från sjukhuset av en grupp ukrainska soldater. De lyckades sedan ta sig förbi ryska vägspärrar genom att lifta med en familj i en personbil.

Liv stod på spel

Ukrainska myndigheter har senare hävdat att journalisternas rapportering förra våren bidrog till att pressa ryssarna att tillåta en evakueringsväg ut ur staden, vilket kan ha räddat tusentals civila liv.

– Vi trodde att liv skulle stå på spel i rapporteringen, och det visade sig vara sant, säger redaktören Hinnant enligt AP.

AP utelämnade medvetet Stepanenkos namn när reportaget publicerades, med hänsyn till hennes säkerhet.

New York Times prisas i den internationella kategorin för sin "orubbliga" bevakning av konflikten, däribland en åtta månader lång granskning av ukrainska dödsfall i staden Butja.

Sju AP-fotografer, däribland Maloletka, prisas också för deras nyhetsfoto från Ukraina.

Annons