LÄS MER:Pernilla WahlgrenGift vid första ögonkastetSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Serge Gainsbourgs hem blir museum

10 apr, 2023 
TT Nyheter
Serge Gainsbourg avled 1991. Arkivbild.
Parislägenheten där Serge Gainsbourg bodde fram till 1991 har bevarats intakt. Nu öppnar dottern Charlotte Gainsbourg dörrarna för allmänheten, skriver The Guardian.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Serge Gainsbourgs bostad i Paris har länge varit ett populärt utflyktsmål för musikintresserade och husets väggar smyckas av graffiti och bilder av legendaren – men har hållits stängd, i samma skick som när sångaren gick bort. Gainsbourg bodde i lägenheten på Rue de Verneuil från 1969 fram till sin död 22 år senare.

Charlotte Gainsbourg säger att hon tidigare har velat behålla lägenheten i samma skick som det var när fadern gick bort efter en hjärtattack vid 62 års ålder.

– Det var allt jag hade kvar av honom, så jag betraktade det som en minnesklenod. Men jag insåg under pandemin att jag måste försöka fjärma mig från lägenheten. Den är en del av Paris kulturarv, säger hon till AFP.

Gainsbourgmuseet ska enligt planerna öppna den 20 september i år, med guidade visningar av lägenheten – där till och med askfaten med filterlösa cigaretter av märket Gitane ligger kvar. Omkring 25 000 föremål finns bevarade från musikskaparen och konstnären Serge Gainsbourg – som själv beskrev sitt hem som en "uppenbar röra" i ett hemma hos-reportage från 1979.

Annons

I hemmet finns även en skulptur av Charlotte Gainsbourgs mamma Jane Birkin i brons. Paret skilde sig 1980, men fortsatte att hålla kontakten. Charlotte Gainsbourg föddes 1971 och spelade tillsammans med sin far in den kontroversiella låten "Lemon incest" vid 13 års ålder.

Mittemot Gainsbourgs lägenhet öppnar en bokhandel och ett café med en pianobar som döps efter stjärnans alter ego: le Gainsbarre. Serge Gainsbourg inledde sin karriär som barpianist innan han fick skivkontrakt och debuterade 1958 med albumet "Du chant à la une !...".

Museet räknar med 100 000 besökare per år och när de första biljetterna till de guidade visningarna släpptes tog de slut på en gång.

Annons