Scorseses nya – ett för långt mästerverk?

Scorseses nya – ett för långt mästerverk?

Robert De Niro, Martin Scorsese, Lily Gladstone och Leonardo DiCaprio i samband med visningen i franska Cannes av Scorseses nya film ”Killers of the flower moon”.

Joel C Ryan//AP-TT
Ett mästerverk eller en bra film som är alldeles för lång?
Meningarna går isär om Martin Scorseses tre och halv timme långa ”Killers of the flower moon”, men kraftiga applåder brakade loss i Cannes både efter galavisningen i lördags och vid presskonferensen på söndagen.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Den nu 80-årige amerikanske mästerregissören Scorsese är rörd.

– Det är en kombination av åratal av arbete och kärlek som nu har kommit samman i det här rummet. Allt kommer från hjärtat, säger han och tittar ut över den församlade världspressen.

Den verklighetsbaserade filmen, som bygger på David Granns hyllade bok med samma namn, utspelas på 1920-talet i Oklahoma i USA. Ursprungsfolket Osage har blivit förvisat hit. När det visar sig att det här finns oerhörda oljerikedomar blir de oerhört rika.

Men plötsligt börjar det inträffa en rad dödsfall bland dem. Mord, självmord, olyckshändelser, sjukdomar… det är lätt att ana en konspiration i avsikt att komma åt oljerikedomarna.

Självklar Oscarkandidat

I boken dröjer det innan vi får veta vilka som ligger bakom, men i filmen står det klart från början att det är ”ortens välgörare” William Hale och hans brorson Ernest Burkhart som är de drivande bakom blodsutgjutelsen.

Robert de Niro spelar Hale, Leonardo DiCaprio spelar Burkhart och Lily Gladstone spelar Mollie, den Osage-kvinna som Burkhart gifter sig med. Hon tippas redan som en självklar Oscarkandidat.Vad skulle det betyda för henne och för amerikanska urinvånare som är skådespelare om hon blir nominerad?

– Vad det betyder för mig är ingenting mot vad det skulle innebära för alla urinvånare som är skådespelare, säger hon.

– Jag håller alltid koll på urinvånare från runtom i världen när de blir nominerade. Det händer inte ofta, men när det händer hjälper det till att ge oss uppmärksamhet.

Tio filmer med de Niro

Det här är första gången Scorsese och de Niro varit i Cannes med en gemensam film sedan ”Taxi driver” 1976. Sammanlagt har de gjort tio filmer tillsammans.

– Vi kände varandra redan som ungdomar, vi växte upp i samma kvarter. Sedan började vi arbeta tillsammans, och vi hade tur och fick en gemensam karriär, säger de Niro.

Scorsese har under de senaste åren också gjort en rad filmer med DiCaprio. de Niro säger:

– På sitt sätt får man väl se mig som en sorts mentor till honom.

Det finns många paralleller med dagens USA, även om ”Killers of the flower moon” utspelas för drygt 100 år sedan, inte minst när det gäller rasism och hur bland andra USA:s urinvånare fortfarande skyfflas undan och diskrimineras. Och Robert de Niro ser en klar nutida motsvarighet till William Hale.

– Han är en Trump. Han låtsas vara någon som bryr sig om människorna omkring sig, men som bara har sin egen vinning för ögonen.

”Killers of the flower moon” går upp på bio i oktober för att sedan strömmas på Apple TV+.

FRÅN FÖRSTASIDAN