TRENDAR JUST NU!Alla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Irma Lehtosalo

Sandstormar begraver forna Babylonien

16 apr, 2023 
TT Nyheter
Arkeologen Aqeel al-Mansarawi söker efter de antika ruinerna vid fyndplatsen Umm al-Aqarib som drabbats hårt av sandstormarna.
Iraks arkeologiska underverk har stått emot krigshärjningar och överlevt under årtusenden. Men nu står de inför ett nytt modernt hot: klimatförändringarna.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Ett dussin sandstormar drabbar landet varje år. Antika babyloniska skatter som grävts fram med stor möda blir nu blästrade och försvinner under sanden i ett av de länder som drabbats hårdast av klimatförändringarna. Bland de hotade fynden finns de sumeriska ruinerna Umm al-Aqarib i ökenprovinsen Dhi Qar.

Fynden är daterade 2 350 år före Kristi födelse och omfattar mer än fem kvadratkilometer. De irakiska arkeologerna har alltid behövt skyffla sand men nu ödelägger stormarna många års arbete med att frigöra antika tempel i terrakotta, uppger AFP.

Efter det senaste decenniets stormar täcks en stor del av Umm al-Aqarib av sand, berättar arkeologen Aqeel al-Mansrawi som ger en dyster framtidsprognos.

– Under de kommande tio åren är det troligt att sand kommer att täcka 80 till 90 procent av de arkeologiska fyndplatserna, säger han.

Annons