LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Robot dirigerade symfoniorkester i Seoul

01 jul, 2023 
TT Nyheter
Roboten EveR 6 ledde Sydkoreas nationalorkester i tre stycken under landets första robotledda konsert.
Roboten EveR 6 äntrade under fredagen scenen och tog plats vid dirigentpulten framför Sydkoreas nationalorkester i huvudstaden Seoul, rapporterar Reuters.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Först bugade den mot publiken och ledde sedan orkestern genom det som är landets första robot-dirigerade konsert någonsin.

Den tvåarmade androiden, som designats av Koreas Institute of Industrial Technology, gjorde sin dirigentdebut på landets nationalteater och dirigerade tre av kvällens fem stycken. Efteråt var kritiken blandad.

”Robotens rörelser, även om de var oklanderliga när det gällde att hålla rytmen, saknade ’andning’, förmågan att engagerade orkestern kollektivt och omedelbart, vilket var väsentligt i framförandet”, sade Lee Young-ju, en åhörare som också studerar traditionell koreansk musik, till Reuters.

Choi Soo-yeoul, som ledden konserten tillsammans med roboten var positiv till upplevelsen, även om oförmågan att lyssna är en stor svaghet.

"En dirigents rörelser är mycket detaljerade och roboten kunde presentera mycket bättre rörelser än jag hade föreställt mig. Det var ett framträdande som visade att robotar och människor kan samexistera och komplettera varandra, snarare än att det ena ersätter det andra", sade han till Reuters.

Det är inte första gången en symfoniorkester leds av en robot, bland annat leddes Detroits symfoniorkester av Hondas ASIMO-robot redan 2008.

Annons