TRENDAR JUST NU!Melinda JacobsAlla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastet

Repriser när Hollywoods skribenter strejkar

02 maj, 2023 
https://image.hant.se/image-9118290?imageId=9118290&width=1320&height=689
TT Nyheter
Hollywoods manusförfattare strejkar. Arkivbild.
En strejk bland Hollywoods manusförfattare får konsekvenser för programutbudet i USA.
Flera tv-bolag tvingas sända repriser på bästa sändningstid.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Förhandlingarna inför strejken har pågått sedan i mars. Ett sista möte på lördagen mellan manusfacket (WGA) och de stora film- och tv-bolagen, inklusive Netflix och Disney, löste inte knutarna.

Strejken stoppar stora delar av film- och tv-produktionen i Hollywood, framför allt populära tv-program kan ställas in och filminspelningar skjutas upp. I första hand drabbas prat- och sketchprogram som "Saturday night live" och "Late night with Jimmy Fallon".

Varade 100 dagar

Senaste gången manusförfattarna strejkade, 2007–2008, varade strejken i 100 dagar och uppges har kostat nöjesindustrin i Los Angeles två miljarder dollar.

Flera frågor har ställt förhandlingarna på sin spets. De 11 500 fackanslutna manusförfattarna kräver ökad ekonomisk ersättning. Men de kräver också att fler skribenter anställs per produktion och att kontrakten förändras då film- och tv-marknaderna har förändrats genom internet.

Annons

Manusförfattarna uppger att skrået står inför en existentiell kris:

"Det handlar om framtiden för vår yrkesgrupp", skriver facket WGA.

Protester utanför högkvarter

Demonstrationer planeras utanför bland annat huvudkontoren för Disney, Netflix, Amazon och Paramount i Los Angeles samt stödprotester utanför NBC Universals högkvarter i New York.

Enligt arbetsgivarna har "manusförfattarna erbjudits generösa ökningar och förbättrad ersättning för program som strömmas".

Arbetsgivarna säger i ett uttalande att man varit beredd att ge mer i ett nytt bud, "men valde att inte göra det på grund av omfattningen av andra krav som facket ställt".

Annons