LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Regeringen går vidare med renovering av operan

22 jun, 2023 
TT Nyheter
Kungliga Operan i Stockholm är i behov av en grundläggande renovering. Arkivbild.
Regeringen går vidare med renoveringen av Kungliga Operan i Stockholm och tar nu formellt ett beslut att låta Statens Fastighetsverk genomföra en förstudie.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Studien ska redovisas senast den 30 april nästa år. Beslutet följer på det uppdrag som regeringen gav Statens fastighetsverk i mars 2023 att lämna in ett underlag inför en renovering av operabyggnaden.

"Det känns oerhört bra och angeläget att regeringen sätter ner foten för en investering i Sveriges nationalscen för opera och balett", säger kulturminister Parisa Liljestrand i ett pressmeddelande.

SFV begärde 90 miljoner kronor för att se över förutsättningarna för renoveringen, något som nu ska beskrivas i förstudien. Tanken är att den sedan ska mynna ut i ett konkret projekt med kostnader och tidsplan som regeringen får ta ställning till.

Sedan tidigare fanns två förslag till utbyggnad respektive renovering av operan, men regeringen valde ett tredje alternativ, som inte innebär någon större utbyggnad. Operans vd Fredrik Lindgren tyckte att det var bekymrande att man satt en begränsad ram för renoveringen, och sade då till TT:

– Jag är rädd för att vi kommer att få ännu mer krympta ytor, trots att vi redan är trångbodda.

Annons