LÄS MER:Pernilla WahlgrenGift vid första ögonkastetSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1
Festis marknadsföring banner

Queens of the Stone Age jagar ljuset på ny skiva

30 maj, 2023 
TT Nyheter
Troy van Leeuwens talanger är efterfrågade och han har flera engagemang i andra band vid sidan om Queens of the Stone Age. Arkivbild.
Med pandemin i ryggen är Queens of the Stone Age tillbaka med ett nytt album och turné.
– Allt började i mörkret och fortsatte mot ljuset, säger gitarristen Troy van Leeuwen till TT.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Albumet "In Times New Roman" släpps den 16 juni och är det amerikanska rockbandets åttonde i ordningen. Sex år har gått sedan föregångaren "Villains".

– Skivan är ett resultat av hårt arbete, slit och passion. Varje skiva som vi gör är annorlunda, processen skiljer sig alltid. Det här är inget undantag, säger Troy van Leeuwen i ett videosamtal från trädgården i ett soligt Los Angeles.

Bandet inledde arbetet i sångaren Josh Hommes studio hösten 2020. Med flera avbrott tog det drygt tre år att färdigställa albumet. Mycket av melodierna föll på plats snabbt, men texterna krävde mer tid och kraft att få rätt.

– Vill man försöka uttrycka något genom musik måste även poesin finnas där, säger 53-åringen.

"I överlevnadsläge"

Coronapandemin innebar dagliga tester och isolering vid sjukdom. Troy van Leeuwen beskriver hur de gick in i en tät bubbla ihop med medarbetare och familjer.

– Man var i överlevnadsläge och visste inte vad som skulle hända, hur allt skulle sluta. Vi levde i stunden. På vissa sätt var det nog bra för oss, vi kunde fokusera på vad vi ville göra.

Annons

TT: Reflekterar albumet på något sätt pandemin?

– Nej, jag tycker inte det. Pandemin förde oss samman med familj, vänner och alla vi bryr oss om och är beroende av. För mig var det där redan en tajt grupp. Vad som hände var att vi kunde fokusera på att göra den bästa möjliga skivan.

Mörker och ljus

Queens of the Stone Age skyr inte mörkret i sina rifftunga låtar, konstaterar van Leeuwen.

– Våra skivor har alltid en kombination av mörker och ljus. I denna finns även en del färg. Det är en skiva som tog avstamp i mörkret och fortsatte i ett sökande efter ljuset.

– Alla har sitt att hantera, med pandemin och att världen förändras, och vi vet inte vad som kommer att hända. Den här musiken är det bästa vi kan ge den som vill glömma allt det.

Han utvecklar:

– Det är en skiva som går tillbaka till grunderna, med mycket gitarrer och attityd. På många sätt är det en återfödelse. Ljuset är att gå igenom något mörkt, födas på nytt, och kunna uppskatta det vi har. Vi har fantastiska fans och våra kollegors respekt. Nu vill vi lämna mörkret bakom oss och satsa på framtiden och sprida glädje.

Annons

Troy van Leeuwen firar 21 år med bandet och är den medlem som utöver Josh Homme varit med längst. Han anslöt när hitfyllda "Songs for the deaf" var aktuell och bandet huserade Mark Lanegan och Dave Grohl.

– Många ser den upplagan av bandet som ett dreamteam, men det fina med det här bandet är dess förmåga att anpassa sig, säger han och berättar att det var en "galen tid" med en 19 månader lång turné där "hjulen började trilla av".

Dagens konstellation har hållit ihop i runt tio år. Tempot är lugnare.

– Med vår nuvarande uppställning har vi en god balans, bra kemi.

Spelar på Roskilde

Den mångfacetterade gitarristen har de senaste åren även turnerat och spelat med band som The Armed, The Damned och Jane's Addiction.

Men han förklarar att han längtat efter att komma ut och köra för fullt igen.

I sommar åker Queens of the Stone Age på Europaturné med bland annat ett stopp på Roskildefestivalen.

– Jag är redo, mer än redo, jag är hungrig.

Troy van Leeuwen säger att han har familjen och det tilltagna huset i södra Kalifornien att tacka för att han har stått ut de senaste åren.

– Vi var i trädgården och poolen medan världen föll samman, säger han och fortsätter med ett skratt:

– Jag har alltid sagt att det är en fin plats att uppleva apokalypsen på.

Annons