LÄS MER:Pernilla WahlgrenAlla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Så bor kändisarna
Festis marknadsföring banner

Pris läggs ned efter våldtäktsanklagelser

04 jul, 2023 
TT Nyheter
Tove Ditlevsen är en av Danmarks mest kända författare. Nu anklagar hennes barnbarn Lise Munk Thygesen tidningsmannen Victor Andreasen för våldtäkt. Arkivbild.
Det danska journalistpriset Victorpriset läggs ned, efter anklagelser om upprepade våldtäkter.
Mannen priset är uppkallat efter ska enligt anklagelserna ha våldtagit dottern till den kända danska författaren Tove Ditlevsen.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Victorpriset har tidigare delats ut till journalister, aktivister och författare som har verkat i en "fräck och anarkistisk anda". Det är uppkallat efter Victor Andreasen, som var chefredaktör på Ekstra Bladet 1963–1976.

Nu har Ekstra Bladet beslutat att lägga ned priset efter våldtäktsanklagelser mot den tidigare chefredaktören. Det skriver tidningen Journalisten.

Det är Lise Munk Thygesen som riktar våldtäktsanklagelserna mot Victor Andreasen i en ny bok. Hon är dotter till Helle Munk, som är dotter till den kända danska författaren Tove Ditlevsen.

Enligt boken ska Andreasen, som var gift med Tove Ditlevsen, ha våldtagit sin styvdotter Helle Munk när hon var i övre tonåren. Thygesen baserar anklagelserna på dokument och läkarjournaler som han har hittat i sin mammas hem, efter moderns bortgång 2008.

– När man lägger samman mängden av information med dessa nya uppgifter, tycker jag att det är svårt att ignorera de saker som framkommit. Därför har vi fattat beslut om att lägga ned priset. Vi är dock inte i färd med att välta statyer, säger Ekstra Bladets chefredaktör Knud Brix till danska Journalisten.

Tove Ditlevsens relation med Victor Andreasen är bland annat omskriven i hennes självbiografiska bok "Gift".

Annons