Oscars i gång – Kimmel skämtade om "örfilsgate"

Oscars i gång – Kimmel skämtade om "örfilsgate"

Jimmy Kimmel skämtade om örfilen på förra årets gala.

Chris Pizzello/AP/TT
Oscarsgalan är i gång. I sin öppningsmonolog kommenterade värden Jimmy Kimmel fjolårets "örfilsgate".
– Den som gör något våldsamt mot mig kommer att få en Oscar för bästa manliga huvudroll och få hålla tal i 19 minuter.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Efter vad som hände på Oscarsgalan i fjol fanns det en stor nyfikenhet på hur Jimmy Kimmel skulle tackla det som döptes till "örfilsgate", skandalen då Will Smith slog till komikern Chris Rock – och minuterna senare fick en Oscar, utan att någon ingrep.

Jimmy Kimmel kommenterade också händelsen indirekt när han noterade att det är fem nominerade skådespelare från Irland i år.

– Så oddsen för ytterligare ett slagsmål på scenen är goda, sade Jimmy Kimmel i sin öppningsmonolog.

Det finns stort svenskintresse för Oscarsgalan i år. Ruben Östlunds film "Triangle of sadness" är nominerad i tre kategorier – för bästa manus, regi och film. Östlund tillhör inte favoriterna i någon klass, men har fått stort gensvar i Hollywood för sin samtidssatir om makt, klass och skönhet.

Skräll

Skulle han få en Oscar vore det en stor skräll.

Även den svenske låtskrivaren Ludwig Göransson är nominerad. Hans sång "Lift me up", som Rihanna sjunger i filmen "Black Panther: Wakanda forever" kan vinna pris för bästa orignallåt. Ludwig Göransson är en av fyra låtskrivare som i så fall får ta emot priset.

Rihanna ska även sjunga låten live under Oscarsgalan.

Inför galan har förhandssnacket handlat mycket om hur många priser "Everything everywhere all at once" ska få. Det episka familjedramat med science fiction-inslag har blivit den stora favoriten efter att ha sopat rent på nästan alla prisgalor i Hollywood som leder fram till Oscarsgalan.

Cruise saknas

Stort förhandsfokus ligger också på Tom Cruise, vars film "Top gun: Maverick" är nominerad för bästa film. Cruise är själv inte nominerad som skådespelare, men som en av filmens producenter skulle han kunna få en Oscar, i så fall filmstjärnans allra första efter 40 år som ett av Hollywoods största namn.

Tom Cruise hoppar emellertid över galan eftersom han befinner sig på filminspelning i Europa.

Oscarsakademin har velat undvika kontroverser och politiska budskap i år och uppges enligt amerikanska medier ha tackat nej till ett framträdande via länk av Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Däremot kommer Aleksej Navalnyjs fru Julia till Oscarsgalan. En film om den fängslade ryske regimkritikern är nominerad till en Oscar för bästa dokumentär.

FRÅN FÖRSTASIDAN