Osäker framtid för Borges verk

Osäker framtid för Borges verk

Jorge Luis Borges. Arkivbild.

Eduardo Di Baia
Framtiden för författaren Jorge Luis Borges kvarlåtenskap är osäker – efter att hans änka har avlidit utan att testamentera rättigheterna till verken.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Han är en av Argentinas genom tiderna mest hyllade författare men nu är det oklart vem som äger rättigheterna till Jorge Luis Borges verk. Det har förvånat landets litteraturvärld, eftersom hans änka Maria Kodama noga har förvaltat Borges kvarlåtenskap. Men när hon dog i mars, 86 år gammal, visade det sig att det saknades ett testamente.

– Om det verkligen inte finns något testamente är det förvånande, säger Santiago Llach, författare och specialist på Borges.

Borges dog 1986 och utnämnde då Kodama till sin enda arvtagare – en författare och översättare som han hade gift sig med samma år. Hon har startat en stiftelse i Borges namn men reglerade aldrig vad som skulle ske med den i händelse av hennes död.

Dagen efter att hennes advokat offentliggjort bristen på ett testamente ansökte fem av Kodamas syskonbarn om rätten att ärva henne – inklusive rättigheterna till Borges verk. Advokaten kände inte till att syskonbarnen existerade.

Utgången är än så länge oviss. Men om det inte finns något testamente och inga naturliga arvingar tillfaller ägodelarna enligt argentinsk lag staten.

FRÅN FÖRSTASIDAN