Nordman har aldrig mått bättre

Nordman har aldrig mått bättre

Mats Wester och Håkan Hemlin i Nordman tävlar i Melodifestivalen på lördag.

Jessica Gow/TT
Håkan Hemlin är nygift och Mats Wester har återhämtat sig från sin hjärtinfarkt.
Nordman har aldrig mått bättre.
– Det känns som att vi är på gång, säger Hemlin.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

På lördagen är Nordman med i den tredje deltävlingen i Melodifestivalen. Duon gör comeback i tävlingen efter ett erbjudande som inte gick att motstå.

– Vi fick en låt presenterad för oss som vi inte kunde tacka nej till. Den var mitt i prick Nordman, säger Mats Wester.

Schlagerveteranerna Thomas G:son och Jimmy Jansson har skrivit "Släpp alla sorger" och den har det klassiska Nordmansoundet.

Lade av

Efter att ha fått en nytändning med sin medverkan i "Så mycket bättre" i TV4 i höstas är det två musiker som mår bättre än någonsin. Men Nordman hade egentligen lagt av.

– Under pandemin blev det en så lång paus att vi kände att vi var klara, säger Mats Wester. Men sen ringde TV4 om "Så mycket bättre" och det var för roligt för att tacka nej till.

För honom har comebacken också varit en känslosam resa tillbaka efter den hjärtattack han fick för snart två år sedan.

– Det är en stor grej i livet och för familjen. Chockartat..., så det var en tankeställare, säger han.

Turné

Sedan dess har ledstjärnan varit att ha så roligt så möjligt och bara göra saker som känns bra.

– Så jag har jobbat mycket på att ta mitt ansvar för vår relation. Jag har varit ordningsmannen som har ringt och tjatat, säger Mats Wester.

– Och jag har varit tvärtom…, bryter Håkan Hemlin in med ett skratt.

– Och det har inte varit bra, det är ett medberoendebeteende oavsett vad Håkan har för status, så jag har försökt låta Håkan ta ansvar för sitt och jag för mitt så hittar vi en gemensam väg, fortsätter Mats Wester.

En rolig sak de tackat ja till är den turné Nordman inleder den 24 mars. I stället för en renodlad rockspelning, blir det en konsert för sittande publik där duon kommer att berätta anekdoter om sina liv och sin gemensamma karriär.

– Vi vill berätta om oss och vad vi har varit om och rama in det med våra låtar som faktiskt stämmer överens med mycket av det som vi har varit med om, säger Mats Wester.

Nygift

De tar ett projekt i taget. Nästa år är det 30-årsjubileum för Nordmans debutalbum som kom 1994 och gjorde dem till stjärnor över en natt. Hur de ska fira det är oklart. Men att duons relation är på topp efter tre årtionden av rätt så offentliga upp- och nedgångar står klart.

– Jag tror den aldrig har varit så bra som den är nu, säger Håkan Hemlin. Det är mycket som har hänt i våra liv, men vi har vi hittat tillbaka till varandra på ett bra sätt.

Själv är han nygift och bor i Halmstad med danska Heidi. Det funkar bra, säger han.

– Jag är rotlös. Jag trivs var som helst bara det finns en tv, säger han och skrattar.

Nu är de tillbaka i Melodifestivalen. Alla som kan sin Mellohistoria minns senaste gången Nordman tävlade, som en av de mest dramatiska stunderna i tävlingens historia. 2008 var de ena parten i "Duellen i Kiruna", då Nordman slog ut duon Carola och Andreas Johnson i Andra chansen.

Detroniserade Carola

Den folkkära schlagerdrottningen, som vunnit tävlingen för tredje gången bara två år tidigare, detroniserades och Carola uppfattade det som en hatkampanj mot henne när över 316 000 tittarröster lades på Nordman, nästan tre gånger mer än någon annan segrare fick i duellerna i Kiruna.

– Det var ju lite tragiskt, för det var så det var, minns Håkan Hemlin och tillägger:

– Det blev ju en stor grej, större än musiken. Det stora var att vi slog Carola, säger Håkan Hemlin.

Mats Wester tyckte att situationen var olustig.

– Det kändes som att det inte var vi som vann utan hon som förlorade. Det var lite tjabbigt. Media var med och eldade på det lite grann. Vi var ju vänner och kollegor, mellan oss fanns det inte någon konflikt.

FRÅN FÖRSTASIDAN