Nordisk dominans väntar Loreen

Nordisk dominans väntar Loreen

Loreen under måndagens genrep inför semifinal i Eurovision Song Contest i Liverpool.

Jessica Gow/TT
Det finns chans till nordisk dominans i Eurovisions första semifinal i kväll.
Sverige, Finland och Norge är alla tre i topp och väntas gå vidare till final.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Stämningen är laddad i Liverpool, där årets Eurovision Song Contest äger rum. Loreens bidrag "Tattoo" har varit favorittippat ända sedan hon vann svenska Melodifestivalen i början av mars och de flesta väntar sig att hon ska promenera direkt till finalen på lördag.

Loreens scen har krympt

Intresset för den svenska artisten har varit massivt från europeisk press och under invigningsceremonin var hon en av de artister som tog allra längst tid på sig att gå nedför den turkosa mattan.

Alla ville helt enkelt prata med Loreen.

– Jag är en "people person" och får energi av sådana här sammanhang. Det är mäktigt att se folk i ögonen, sade hon till TT under evenemanget.

Loreen har dock varit tvungen att krympa sitt scenbygge, som i svenska Melodifestivalen vägde 1,8 ton, till en betydligt mindre variant i ESC.

I kvällens semifinal ställs hon mot de två andra fanfavoriterna, Finlands Käärijäs "Cha cha cha" och Norges Alessandras "Queen of kings".

Käärijäs blandning av metal och rap på finska ses som den verkliga utmanaren om segern i tävlingen, men artistens nerver har ställt till det under repetitionerna: under genrepet på måndagen hade han problem att träffa tonerna.

Käärijä har tidigare berättat för TT att han aldrig hade framträtt i tv före den finländska uttagningen.

– Jag hade nog spelat inför kanske några tusen personer tidigare. Det var svårt att tänka på alla kameror och i vilken ordning man skulle titta in i dem, sade han.

Frankrike favorit

I svallvågorna efter den nordiska toppstriden tippas akter som kroatiska anti-Putindängan “Mama ŠČ!“, tjeckiska feministchlagern "My sister's crown" och Israels andliga "Unicorn" ta sig till final.

Länder från "the big five", det vill säga Storbritannien, Italien, Frankrike, Tyskland och Spanien, behöver inte kvalificera sig via semifinalerna.

Italien, Frankrike och Tyskland syns i kvällens sändning, där franska La Zarras Edith Piaf-doftande "Évidemment" just nu ligger trea hos spelbolagen att ta hem hela ESC – efter Loreen och Käärijä som är etta och tvåa.

FRÅN FÖRSTASIDAN