LÄS MER:Pernilla WahlgrenGift vid första ögonkastetSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1
Festis marknadsföring banner

Noomi Rapace gör brutal roll i nya "Django"

30 jun, 2023 
TT Nyheter
Noomi Rapace i "Django". Pressbild.
Noomi Rapace älskar västernfilmer. Så trots att hon kände sig utarbetad tackade hon ja till en av huvudrollerna i tv-serien ”Django”, där hon spelar en kvinna som gärna tar till våld.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

– Jag växte ju upp på Island, och sedan på en gård i Skåne. Min bästa vän var en häst, säger Noomi Rapace till TT via zoom, där hon pratar om sin roll i "Django".

Om någon tycker sig känna igen namnet beror det på att det gjorts minst tjugo västerns där huvudpersonen hetat just Django. Från det italienska originalet från 1966 (som totalförbjöds i Sverige) till Quentin Tarantinos ”Django unchained” – ofta har det varit våldsamma filmer om en ensam hämnare eller enstöring.

I den nya tv-serien är det Matthias Schoenaerts som spelar titelrollen. En enstöring som söker hämnd efter mordet på sin familj. Han kommer till New Babylon, en stad uppbyggd av svarta och utstötta. Noomi Rapace spelar Elizabeth, en kvinna som bor i en angränsande stad. Hon har många hemligheter i sitt förflutna och tar gärna till våld.

– Jag byggde karaktären tillsammans med manusförfattarna, och vi lade till fler lager. Varför är hon så brutal? Varifrån kommer hennes hat? Det kommer från ett brustet hjärta. Jag hade konstiga, mörka drömmar om henne och berättade det för manusförfattarna, som sedan tog med det i manuset.

Annons

Kvinnodriven serie

Även om Django är man är den nya serien till stor del kvinnodriven. Enligt Noomi Rapace ville manusförfattarna bryta upp den normala genrebilden.

– Django är ju här en antihjälte och ingen karaktär är riktigt god eller ond. Elizabeth är oerhört brutal, men hennes hat kommer ur en sorg. Alla kvinnor här är fulla karaktärer, till skillnad från västernklichén om den sexiga horan med blod på tuttarna, säger Noomi Rapace.

Hon har många actionscener i seriens tio avsnitt och tycker att det är kul, även om hon just nu är trött på action och vill göra mer drama.

– När man gör action finns det en adrenalinkick, det tinglar i kroppen innan, vare sig man ska slåss med kniv, pistol, knytnävar, naglar eller tänder. Även om allt är förberett är det på riktigt, jag har brutit ben och skadat mig på andra sätt. Jag vill göra så mycket som möjligt själv. Man kan se det i blicken, man ser det i kroppen, det pågår på riktigt även om det är förberett.

Spelar i sci fi-serie

Den uppmärksamme kan i en scen känna igen Franco Nero, som spelade Django i filmen från 1966. Men Noomi kunde aldrig träffa honom eftersom de filmade vid olika tidpunkter.

Härnäst får vi se Noomi i sci fi-serien ”Constellation”.

TT: Några nya jobb i Sverige?

– Inte just nu. Några av mina favoritregissörer är svenska. Det förs samtal, men ingenting är bestämt.

Annons