LÄS MER:Pernilla WahlgrenAlla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Så bor kändisarna
Festis marknadsföring banner

Nobelpristagaren Pablo Neruda blev förgiftad

16 feb, 2023 
TT Nyheter
Nobelpristagaren Pablo Neruda fotograferad i oktober 1971. I september 1973 avled poeten av oklara orsaker. Arkivbild.
Den chilenske poeten Pablo Neruda dog av förgiftning för snart 50 år sedan. Det har rättsmedicinska experter slagit fast i en rapport som lämnats in till chilensk domstol.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Den officiella förklaringen till Nobelpristagarens död den 23 september 1973 har varit "komplikationer till följd av Nerudas prostatacancer". Poetens familj och anhängare har dock i årtionden hävdat att han blev förgiftad av den tidigare militärdiktatorn Augusto Pinochets regim.

Nu säger författarens brorson Rodolfo Reyes till nyhetsbyrån AP att kriminaltekniska tester indikerat en närvaro av "en stor mängd clostridium botulinum", ett kraftfullt gift som kan orsaka paralysering av nervsystemet och därmed död.

Reyes avslöjade nyheten tidigare i veckan för den spanska nyhetsbyrån EFE. Nu förväntas hans uppgifter bekräftats av de rättsmedicinska experter från Kanada, Danmark och Chile som varit involverade i utredningen och vars rapport om orsaken till Nerudas död under onsdagen lämnades in till domaren Paola Plaza.

Giftiga ämnen

De kriminaltekniska experterna avvisade för flera år sedan den officiella dödsorsaken – undernäring och försvagning av kroppen på grund av kronisk sjukdom – och fastslog att det fanns indikationer på giftiga ämnen i den bortgångne poetens kvarlevor. Dock kunde de inte fastslå vad som dödade Neruda.

Annons

Rodolfo Reyes, som är advokat till yrket och engagerad i sin farbrors rättsfall, har fått tillgång till den rättsmedicinska rapporten som gjordes av expertgruppen 2017 och säger nu att labbtesterna drar slutsatsen att det giftiga ämnet "gavs till poeten medan han levde".

Neruda, mest känd för sina kärleksdikter, var 69 år när han dog i kaoset som följde efter kuppen i Chile den 11 september 1973 där president Salvador Allende störtades och general Augusto Pinochet grep makten.

Hans kropp grävdes upp 2013 för att orsaken till hans död skulle kunna fastställas, men dessa tester visade inga spår av giftiga ämnen i hans kvarlevor. Hans familj och hans chaufför Manuel Araya krävde dock en grundligare utredning.

Injektion i magen

Araya har tidigare sagt till AP att han var säker på att de rättsmedicinska fynden skulle stödja hans påstående att poeten dog efter att ha fått "en injektion i magen" på kliniken där han var inlagd. Den informationen ska Araya första gången ha fått av en sjuksköterska.

Annons

Misstankarna om att diktaturen hade ett finger med i Nerudas död kvarstod långt efter det att Chile åter blev en demokrati 1990. Representanter för Chiles regering sade 2015 att det var "mycket troligt att en tredje part var ansvarig för hans död.

Neruda, som också var politiker, diplomat och framstående medlem av det chilenska kommunistpartiet, traumatiserades av det militära maktövertagandet och förföljelsen och planerade att gå i exil i Mexiko för att leda motståndet mot Pinochet-regimen. Men ett dygn före sin planerade avresa fördes han med ambulans till en klinik i Chiles huvudstad Santiago där han behandlats för cancer och andra åkommor.

Lämnades ensam

Enligt Nerudas instruktioner skulle hans chaufför och hustru Matilde Urrutia söndagen den 23 september hämta resväskorna på hans gård för att de skulle föras till Mexiko följande dag. På eftermiddagen bad Neruda dem att snabbt komma tillbaka till sjukhuset.

Han avled samma natt av "naturliga orsaker". Araya sade till AP förra månaden att han fortfarande tror att Neruda skulle ha överlevt om han inte hade lämnats ensam på kliniken.

Annons