Nelly Sachs resväska får nytt hem

Nelly Sachs resväska får nytt hem

Författaren Aris Fioretos lämnade över Nobelpristagaren Nelly Sachs resväska, som han haft i sin ägo i 15 år.

Caisa Rasmussen/TT
Den resväska som Nobelpristagaren Nelly Sachs använde när hon flydde till Sverige under andra världskriget finns numera på Nobelprismuseet – donerad av författaren Aris Fioretos.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

1940 flydde Nelly Sachs och och hennes sjuka mamma till Sverige undan nazisterna i Tyskland. De lyckades komma med ett av de sista civilflygen från Berlin och det enda de kunde ta med sig var det som fick plats i resväskorna. 83 år senare har Nelly Sachs väska överlämnats till Nobelprismuseet i Stockholm.

Väskan doneras av författaren Aris Fioretos, som har haft den sedan han fick den av Sachs översättare och vän Margaretha Holmqvist för en utställning i Tyskland för 15 år sedan.

"Helt annan andakt"

– Margaretha trollade fram den här väskan ur sin källare. Den är ju av ett äldre datum och den har förlorat en av remmarna, men den innehöll mina persedlar som jag behövde när jag reste ner till Tyskland den gången. Nu behandlas den ju med en helt annan andakt, säger Aris Fioretos.

Resväskan rymmer en stark symbolik över Nelly Sachs liv i exil, vilket var just det som gjorde henne till en stor poet, enligt Fioretos.

– Mot mitten av 40-talet när omfattningen och vidden av mördandet i Tyskland blev känd, skrev hon en rad dikter om människor hon känt eller varit bekant med och som hade mördats. Det blev på sätt och vis början på ett nytt författarskap, säger han.

"Kommunicerar"

Museet ska nu visa upp väskan för besökare ganska omgående. Sedan införlivas den sannolikt i en ny basutställning som öppnar nästa år tillsammans med andra föremål som skänkts till Nobelprismuseet av tidigare pristagare, berättar Carin Klaesson, innehållsansvarig vid museet.

– Väskan kommunicerar med flera andra Nobelpris. Det är många pristagare som har levt i exil, Albert Einstein, och 2021 års litteraturpristagare Abdulrazak Gurnah till exempel. Exilens villkor är ju någonting som rör sig över alla ämnesområden.

FRÅN FÖRSTASIDAN