LÄS MER:Pernilla WahlgrenAlla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Så bor kändisarna
Festis marknadsföring banner

Nazistulen konst såld för rekordpris

04 mar, 2023 
TT Nyheter
"Murnau med kyrka II" har sålts för 468 miljoner kronor vilket är nytt försäljningsrekord för Kandinskij på Sotheby's i London.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Vasilij Kandinskijs målning "Murnau med kyrka II" har sålts för rekordsumman 468 miljoner kronor på Sotheby's i London, skriver The Guardian. Före andra världskriget hängde målningen i det konstintresserade paret Johanna Margarethe Stern-Lippmann och Siegbert Sterns matsal i Potsdam, Berlin.

Paret hade grundat ett textilföretag och använde en stor del av sin förmögenhet till att köpa konst som sedan stals av nazisterna på 1930-talet. Siegbert Stern dog 1935 medan Johanna Margarethe Stern-Lippmann tvingades fly och senare mördades i Auschwitz.

Parets konstsamling omfattade fler än 100 konstverk med dyrgripar av mästare som Renoir, Munch och Kandinskij. Många av dem har inte lokaliserats och parets efterlevande hoppas nu kunna använda en del av förtjänsten från den nu sålda målningen till att hitta fler.

Annons