LÄS MER:Pernilla WahlgrenGift vid första ögonkastetSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1
Festis marknadsföring banner

Nationellt råd ska skydda kulturarvet vid krig

29 mar, 2023 
TT Nyheter
Kulturminister Parisa Liljestrand (M) vill stärka skyddet av kulturarvet i händelse av krig. Arkivbild.
Regeringen vill bilda ett nationellt kulturskyddsråd för att samordna skyddet av kulturarvet i händelse av ett väpnat angrepp på Sverige, skriver Dagens Nyheter.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Kulturminister Parisa Liljestrand (M) säger till tidningen att många av de svenska museernas och institutioners krisplaner främst fokuserar på bränder eller översvämningar, och att det inte finns vana att behöva tänka på kriser i form av krig.

– Och nu ser vi ju nu i vår närhet, i Ukraina, att man gärna riktar in sig på kulturarv och kulturinstitutioner för att slå ut det gemensamma, det som skapar en gemensam identitet i en nation, säger Liljestrand.

Riksantikvarieämbetet ska tilldelas uppdraget att utreda förutsättningarna för att skapa ett kulturskyddsråd, vilka uppgifter det ska ha och vilka aktörer som ska ingå.

– Riksantikvarieämbetet ska återrapportera redan i augusti. Så det här är inget som ska dras i långbänk, utan vi ser att det här behöver göras skyndsamt, säger Liljestrand.

Förslaget om ett kulturskyddsråd kommer ursprungligen från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), som i höstas rekommenderade regeringen att under 2024 avsätta 640 miljoner kronor till skydd för kulturarvet.

Annons