LÄS MER:Pernilla WahlgrenAlla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Så bor kändisarna
Festis marknadsföring banner

Montana stäms efter dragqueen-förbud

07 jul, 2023 
TT Nyheter
Flera hbtq-personer protesterar mot lagen i den amerikanska delstaten Montana, som förbjuder dragqueens och dragkings från att läsa böcker för barn på bibliotek och skolor. Arkivbild.
Den amerikanska delstaten Montana har förbjudit dragqueens och dragkings från att läsa böcker för barn i bibliotek och på skolor. Nu stämmer flera personer delstaten.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

De menar att lagen bryter mot yttrandefriheten och den amerikanska konstitutionens jämställdhetsgarantier. Det skriver AP.

Personerna som stämmer delstaten kräver bland annat att lagen tillfälligt blockeras, ett beslut om att lagen strider mot konstitutionen, samt skadestånd till Adria Jawort – vars föredrag om hbtq+-historia på ett bibliotek stoppades, efter att tjänstemän citerat den nya lagstiftningen. Jawfort fick dock utföra sin föreläsning vid ett senare datum.

Under ett förhör vittnade personer från hbtq-världen om att lagen skulle missbrukas för att tysta transpersoner och förbjuda lärare att använda utklädningskläder.

En av de som protesterar mot lagen är läraren Rachel Corcoran, som i sin undervisning ofta klätt ut sig till historiska, litterära eller popkulturella figurer. Till AP säger hon att hon var medveten om att den nya lagen var på gång, men att hon snart insåg att den skulle påverka hennes undervisning.

Montana var den första delstaten i USA som förbjöd dragqueens och dragkings från att läsa böcker för barn på skolor och bibliotek. Till skillnad från lagar i andra delstater gäller det även utövare som inte har sexuella inslag i sina föreställningar.

Annons