LÄS MER:Pernilla WahlgrenGift vid första ögonkastetSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Minister kritiserar Åkessons kulturutspel

29 apr, 2023 
TT Nyheter
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Arkivbild.
Kulturminister Parisa Liljestrand (M) reagerar starkt på Jimmie Åkessons (SD) utspel om politikers rätt att styra innehåll i skattefinansierad kultur.
– Kulturen måste få vara fri, det är historiskt viktigt, det är viktigt i dag. Vi ser ute i världen exempel på när kulturen inte är fri, säger Liljestrand till Ekot i Sveriges Radio .
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Människor må vara oense om huruvida något är bra eller dåligt inom kulturen, men det är inte något politiker ska bestämma över, framhåller hon.

– Det är inte upp till mig som politiker att träffa de avgörandena, säger Liljestrand.

Det var i Ekots lördagsintervju som Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson sade sig vilja se en större debatt om huruvida politiker ska kunna styra innehållet i skattefinansierad kultur.

"Aldrig fri"

– Vi måste börja ha en debatt om det där. I grunden tycker jag inte att politiker ska bestämma innehåll i medier eller kulturliv men om vi samtidigt har skattefinansierad kultur blir den aldrig fri, säger han i intervjun.

Parisa Liljestrand har tidigare förklarat att kulturen ska vara fri gentemot politiken och har understrukit att principen om "armlängds avstånd" gäller enligt Tidöavtalet, regeringspartiernas överenskommelse med SD. Med armlängds avstånd menas att politiken sätter ramar för kulturen med pengar och organisation men inte lägger sig i konstnärligt innehåll.

Annons

Öppen kritik

Enligt Åkesson är principen mer komplex än vad kulturministern har uttryckt. På Ekots fråga om kulturpolitiker borde styra mer av innehållet i den skattefinansierade kulturen svarar han:

– Det mest demokratiska är att låta folkvalda ha ett inflytande över vilken typ av kultur som ska finansieras skattemässigt.

Under våren kommer två dragartister att hålla guidade visningar av Dramaten för barn, vilket SD har kritiserat öppet. "Varför låter Dramaten vuxna män i klänning guida barn", skriver SD på partiets Instagramkonto. Tidigare har kommunala SD-politiker i Kalmar och Trelleborg försökt stoppa sagostunder med dragartister för barn på bibliotek.

Annons