LÄS MER:Pernilla WahlgrenGift vid första ögonkastetSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1
Festis marknadsföring banner

Metallicafans trotsade värme – köade i timmar

16 jun, 2023 
TT Nyheter
Aldin Reiz började köa utanför Ullevi klockan åtta på morgonen.
Metallica är tillbaka på göteborgsk mark. Och i området runt Ullevi rådde hårdrocksfeber i väntan på fredagens spelning.
– Metallica är grunden till musiken jag gillar mest, säger Anne Lucero.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

SMHI har i veckan flaggat för höga temperaturer över stora delar av landet – och fredagen är inget undantag. I Göteborg har hettan kopplat ett grepp om stadens centrala delar där termometern som mest visade uppemot 26 grader.

Aldin Reiz har stått i solen utanför Ullevi i över sju timmar och väntat på att bli insläppt på den klassiska konsertarenan för sommarens första spelning.

– Förväntningarna är extremt höga. Jag tror det blir svårslaget.

Han lyfter vattenflaskan över huvudet och låter dess innehåll svalka skallen. Det blir, om han har räknat rätt, åttonde gången han ser Metallica live.

– Den senaste var strax före corona. 2018 eller 2019. Klart som fan man är taggad nu.

"Medelmåttiga musiker"

Tidigare i år kallade Metallicas sångare James Hetfield bandets alla fyra medlemmar för "riktigt medelmåttiga musiker". Men tillsammans, fortsatte han, "händer något".

Och Aldin Reiz är inte ensam om att vara taggad på att få se bandet, som bildades i Los Angeles 1981. Norrmannen Tom Engelbrecht från Bergen skippade för några år sedan det upphaussade norska nationaldagsfirandet för att se Metallica ("flickvännen var inte så nöjd") och en bit bort kommer Rick och Anne Lucero gående.

Annons

– Metallica är grunden till musiken jag gillar mest. Nämligen metal i alla dess former. Metal blues, metal jazz, det är helt fascinerande, säger Anne Lucero.

För henne blir det första gången hon ser Metallica live. Maken Rick Lucero, som ursprungligen kommer från USA, har sett bandet förut. Han uppger att han gått på över 130 spelningar totalt sedan 2012.

– 138 spelningar, 89 olika band. Jag försöker gå på så många spelningar jag kan. Jag tror det kommer att bli 'loud' i kväll. Jag var här för fyra år sedan när Metallica var här med Ghost. Det var ganska 'loud' då också, säger Rick Lucero.

Spelningarna del av världsturné

Fredagens konsert är den första av två Ullevispelningar. Även på söndag intar bandet arenan som en del av världsturnén "M72", vilken följer släppet av bandets tolfte album, "72 seasons". Enligt turnéupplägget väntar två helt olika konserter den här gången där bandet lämnar plats för såväl största hits som gamla låtar som sällan har hörts live.

Rick Lucero hoppas på att få höra några klassiker.

– Jag har kollat på 'setlists' från tidigare konserter så jag hoppas på "Sad but true", "Master of puppets" och "Whiskey in the jar". Jag hoppas bara benen håller. Det kommer bli många timmar.

Annons